Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Kärleksbrev” till britterna inför skilsmässan

EU-toppen Frans Timmermans uttrycker sorg över Storbritanniens förestående skilsmässa från unionen i ett personligt brev till London.

Frans Timmermans, förste verkställande viceordförande med klimatansvar i den nya EU-kommissionen. Arkivbild.Bild: Bernat Armangue/AP/TT
”Jag känner er vid det här laget. Och jag älskar er. För de ni är och för vad ni har gett mig. Jag är som en gammal älskare. Jag känner till såväl era styrkor som era svagheter”, skriver Timmermans i torsdagens upplaga av den brittiska tidningen The Guardian.
”Ni har beslutat er för att lämna oss. Mitt hjärta är krossat, men jag respekterar beslutet”, fortsätter Timmermans under rubriken ”Mitt kärleksbrev till Storbritannien”.
Nederländarens brev avslutas med orden: ”Vi finns kvar här och ni är alltid välkomna tillbaka”.
Sannolikheten att Storbritanniens Boris Johnson skulle backa från beslutet att lämna EU är nära noll. Premiärministern vann en storseger i nyvalet den 12 december just med löftet om att en gång för alla få brexit överstökad den 31 januari. Konservativa partiet har nu en klar egen majoritet i parlamentet vilket bör innebära att Johnson inte får några problem att nå tidsfristen.
Desto mer stressigt kan det bli att uppfylla löftet att förhandla fram ett nytt frihandelsavtal med EU och nå andra nödvändiga överenskommelser senast till den 31 december 2020.
Timmermans, som är utsedd till förste verkställande viceordförande med klimatansvar i den nya EU-kommissionen, varnar Storbritannien för att utträdet kan få negativa konsekvenser. ”Var det nödvändigt att tvinga fram detta? Inte alls. Men det var vad ni gjorde. Och det sorgliga är: Jag ser att det skadar er”.
Gå till toppen