Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals portioner slängs – efter varje måltid

På Skånes sjukhus kastas mat efter varje mål – troligen motsvarande tvåtusen portioner åt gången. Hur ska man kunna halvera matsvinnet på tio år? Ett sätt är att bara beställa portioner som man vet ska gå åt, säger dietisten Erika Norberg och kökschefen Bengt Andersson som arbetar för att begränsa svinnet på Centralsjukhuset i Kristianstad.

I köket på Centralsjukhuset i Kristianstad arbetar man sedan tio år för att minska matsvinnet. Största utmaningen idag: att få ner ”tallrikssvinnet” som idag är 35 procent.Bild: Lars Brundin
”Dagens A”, förkunnar lappen på lunchbrickan. Det betyder att tallriken strax ska laddas med dagens rätt: en stekt rödspätta, ett par kokta potatisar, en sked gröna ärter och en skvätt remouladsås.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen