Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det blir avgörande för EU vilken väg Tyskland väljer att ta inrikespolitiskt.”

Hur Tyskland utvecklas påverkar Sverige, svenska företag och därmed också svensk ekonomi, skriver Magnus Ehrenberg, kommunikationskonsult verksam i Tyskland, Danmark och Sverige.

Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken efter att de valts som partiledare för Tysklands socialdemokratiska parti, SPD. Valet av dem innebär en tydlig vänstergir, skriver Magnus Ehrenberg.Bild: Jens Meyer
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det finns flera skäl för svenskar att hålla noga koll på vad som sker i Tyskland under 2020. Den politiska situationen påverkar inte bara hur Tyskland utvecklas utan också i hög utsträckning hur EU utvecklas.
Tyskland har tillsammans med Frankrike störst inflytande över vilken riktning EU-samarbetet tar. Det gäller inte minst nu när en nyvald EU-kommission kommit på plats. Att kommissionen leds av en tysk politiker, Ursula von der Leyen, är också intressant.
Under 2020 kan Tysklands politiska karta komma att ritas om. De tyska socialdemokraterna, vars parti SPD är i kris, valde tidigare i december en ny ledning. För första gången leds SPD av två partiledare. SPD testar landets gröna partis ledarskapsmodell med två språkrör.
Processen fram till partiledarvalet var utdragen. En medlemsomröstning ledde till att två relativt okända kandidater vann.
Det som sticker ut med de nya partiledarna, Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken är att SPD, som länge varit en trogen regeringspartner till kristdemokratiska CDU/CSU, valt två personer som kritiserat regeringskoalitionen och dessutom öppnat för att lämna den. Valet av Walter-Borjans och Esken är en tydlig vänstergir. Ett tecken på det är att Harald Christ, som under elva år varit ordförande för SPD:s småföretagarorganisation, nu har lämnat partiet.
SPD:s medlemmar gick vid valet av ledare emot partietablissemanget som förespråkade den nuvarande finansministern Olaf Scholz och Klara Geywitz, tidigare talskrivare åt presidenten, och valde alltså istället två okända vänsterkandidater som kritiserat den regeringskoalition som deras parti ingår i.
Valet av den nya ledarduon kan påverka saker och ting långt utanför Tysklands gränser. Det stabila Tyskland riskerar att stå inför en regeringskris om de nya socialdemokratiska ledarna väljer att göra verklighet av sitt tal om att lämna koalitionen.
Lämnar Socialdemokraterna samarbetet med CDU/CSU kan det leda till nyval, regeringsombildning där landets gröna parti Die Grünen, som har långt bättre opinionssiffror än sitt svenska systerparti, tar plats i regeringen istället för SPD. En annan möjlighet är att Tyskland får en kristdemokratisk minoritetsregering.
SPD har stora problem att locka väljare och ligger i många nationella opinionsmätningar inte bara långt efter sin kristdemokratiska regeringspartner utan också efter både Die Grünen och det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland. SPD samlar ungefär 11–15 procent av väljarna, något som är mycket lågt för ett parti som länge var Tysklands största.
SPD grundades 1863 och är EU:s äldsta parti. Det är ett parti med stolt historia vars medlemmar fängslades under nazitiden och som kraftigt har bidragit till att landet varit en stabil demokrati under efterkrigstiden.
Att SPD nu är på väg att bli ett parti i mängden och tappa positionen som ett av de större partierna i Tyskland har stor betydelse för den politiska och ekonomiska stabilitet som länge rått i landet.
Det blir avgörande för EU vilken väg Tyskland väljer att ta inrikespolitiskt. Ett stabilt Tyskland med en fungerande regering kan styra EU i en viss riktning, medan ett Tyskland i politisk kris har svårare att samla sig för att styra EU och exempelvis fungera som motvikt mot Frankrikes president Emmanuel Macron som vill ge EU allt mer makt.
När Storbritannien nu efter valet den 12 december har fått en regering med en tydlig konservativ majoritet i parlamentet och därmed också en möjlighet att driva igenom brexit, blir Tyskland och länderna i norra Europa mer ensamma i att agera motvikt mot länderna i södra Europa som vill att EU ska pumpa in mer pengar i dem, utan att själva sanera sin egen ekonomi.
Hur Tyskland utvecklas påverkar Sverige, svenska företag och därmed också svensk ekonomi. Tyskland är en av Sveriges viktigaste handelspartners.
I februari är det delstatsval i Hamburg. Det går att se valresultatet som en fingervisning om hur väl det nya styret för landets socialdemokrater klarar sig i ett nytt politiskt landskap.
Magnus Ehrenberg, kommunikationskonsult verksam i Tyskland, Danmark och Sverige.
Gå till toppen