Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig explosion i Lund – två gripna – släpptes efter förhör

En kraftig explosion har sprängt sönder ytterväggen i ett flerfamiljshus på Kobjer i Lund. Två personer har förts till sjukhus. Båda blev senare under kvällen gripna misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet. Polisen misstänker att explosionen orsakades av lägenhetsinnehavarna förvarade sprayflaskor i ugnen som exploderade när ugnen sattes på.

– Det skakade i hela huset vid explosionen, säger David Kinsella som själv bor nära lägenheten som förstördes.
Fasaden till en lägenhet på fjärde våningen har sprängts bort. Arbetet med att säkra fasaden från lösa tegelstenar och elementet som hänger ned ska påbörjas under natten.Bild: Patrick Persson
Larmet till räddningstjänsten kom klockan 17.55.
– En lägenhetsdörr har åkt ut och det är stora skador på fastigheten, säger Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
– Två patienter är förda till sjukhus, säger Charlotte Wotz Ader, teamledare på SOS Alarm.
De två personerna, en kvinna i 25-årsåldern och en man i 30-årsåldern, fick lindriga skador uppger region Skånes presstjänst.
Polisens arbetshypotes är att de boende i lägenheten skulle använda ugnen för att baka. I ugnen förvarades flera mindre tryckkärl, sprayflaskor, som exploderade när värmen ökade.
– Det lutar åt att det är en olyckshändelse, säger Lars Neuman, inre befäl vid polisen i Lund.
Polisen rubricerar det som ett oaktsamhetsbrott. De boende i lägenheten, en man och en kvinna, är gripna misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet. Sent på fredagskvällen hade paret förflyttats till polisen och skulle höras om händelsen. Efter förhör under natten så släpptes båda.
En hel hög med tegelstenar och ett fönster ligger på marken under explosionen som inträffade på fjärde våningen.Bild: Patrick Persson
Ett stort område runt huset spärrades av men när det nationella bombskyddet var klara på platsen släpptes stora delar av avspärrningen. De hade då kontrollerat att det inte fanns kvar någonting annat som kunde explodera. Kriminaltekniker skulle under fredagskvällen genomföra en undersökning, meddelade polisen.
De familjer som bor i fastigheten uppmanades inledningsvis att stanna i sina lägenheter.
– Personerna är tillfälligt inrymda för vi vill inte att de skadar sig när de lämnar huset, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten.
”Det känns väldigt obehagligt” säger David Kinsella.Bild: Maria Sehlin
David Kinsella som bor i närheten satt i sitt kök och skrev sms när explosionen inträffade.
– Det dundrade och skakade som om grannens balkong fallit ner på min balkong. Sedan såg jag att hela fasaden till en lägenhet var bortsprängd, säger han.
– Det var mycket bråte som föll ned från fasaden. Hade något fått det på sig så hade det gått riktigt illa. Det känns väldigt obehagligt.
”Jag är chockad och kände paniken närma sig innan vi fick besked vad som hade hänt”, säger Jessica Kiefer som satt och jobbade med en hemtenta när explosionen inträffade.Bild: Maria Sehlin
Jessica Kiefer bor två trappor under lägenheten som förstördes.
– Det lät som ett åskmuller. De har precis renoverat fasaden, så jag trodde att hela fasaden hade trillat ner. Men när jag tittar ut så låg det ett fönster på marken utanför – så jag undrade om någon hade kastat ut tv:n genom fönstret eller något, säger hon.
Hon trodde att det regnade och tog på sig regnjackan när hon gick ut. Men vattnet var inte regn utan kom från element som sprängts sönder.
– Vi knackade på alla grannarna och skrek ”Det har exploderat, kom ut!” Vi utrymde trappen. En tjej fick ha hjälp att öppna dörren för den sprängda ytterdörren var mitt framför hennes.
Nu tänker Jessica Kiefer ge sig av för att sova hos en bekant.
En hund och en katt som befann sig i bostaden vid explosionen togs om hand av räddningstjänsten och senare av bekanta till paret i lägenheten.Bild: Patrick Persson
Nico Caglarer är en annan granne som bor vid den söndersprängda lägenheten.
– Vi blev jätterädda när vi kom hem strax efter explosionen. Vi trodde att det var en bomb som exploderat. Det här är ett jättelugnt område så vi blev chockade, säger han.
Explosionen har varit i en fastighet som ägs av LKF och fastighetsbolaget är på plats med personal för att säkra området så att inget mer faller ner.
– Vi har pratat med alla grannar och inga boende i de andra lägenheterna behöver evakueras. Vi väntar på en lift så att vi kan ta oss upp och säkra fasaden. Vi ska också se till att värmesystemet fungerar igen och kommer att vara på plats även under lördagsförmiddagen, säger Sandra af Forselles, fastighetschef på LKF väster.
Räddningstjänst, polis, bombskyddet och fastighetsägaren var på plats på Kobjer under kvällen.Bild: Patrick Persson
Räddningstjänsten kunde lämna platsen efter ett par timmar och stora delar av avspärrningarna hävdes.Bild: Patrick Persson
De två personer som befann sig i lägenheten fördes till sjukhus men ska enligt en tidig uppgift inte ha blivit svårt skadade.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen