Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bättre dansk akuthjälp tack vare video

I Danmark har ett försök med videounderstödd akuthjälp fallit väl ut. Innan ambulansen är framme filmas patienten – av någon som råkar finnas till hands – och vårdpersonal kan ge råd i en pressad situation.

Videosamtal med vårdpersonal före ambulansens ankomst har visat sig värdefullt i Danmark. Arkivbild.Bild: Rasmus Flindt/AP/TT
Larmcentralen för Storköpenhamn får ett tusental 112-uppringningar om dagen. Under det senaste året har Region Hovedstaden testat att använda video vid cirka 700 anrop – och provperioden har varit så lyckad att fler regioner ska göra liknande försök.
Videokontakterna underlättar för läkare och sköterskor i akutberedskap att bättre bedöma patientstatus och vägleda personer i förstahjälpen.
– De kan vara med om att värdera patienten och avgöra vilken hjälp som behövs och hur snabbt det måste gå, säger forskaren och läkaren Gitte Linderoth som står bakom videoförsöket hos Region Hovedstaden.
Nyordningen har visat sig vara särskilt nyttig vid fall av medvetslöshet och hjärtstopp. Det kan handla om att ge instruktioner om hur hjärtmassage ska utföras eller att avgöra när läget är så kritiskt att helikopter bör skickas.
Provperioden visade att i elva procent av fallen var patientens tillstånd mer allvarligt än vad akutberedskapen hade bedömt innan videobilderna sändes över. Det ledde till uppgraderingar, exempelvis att akutläkarbil fick komplettera ambulansen.
Cirka en tredjedel av fallen visade sig vara mindre kritiskt sjuka än vad som först antagits.
Resultaten innebär att Region Hovedstaden från årsskiftet permanentar möjligheten för medborgarna att, i bästa fall, bli livräddande kameramän med sina mobiltelefoner.
Danska Regioner, som organiserar landets fem regioner, ser positivt på resultaten från huvudstaden.
Region Nordjylland har redan inlett sin videoverksamhet och Region Midtjylland är på gång.
Gå till toppen