Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jan Jönsson: Rögle förstörde festen, men Redhawks är på rätt väg

Malmö Redhawks målvakt Oscar Alsenfelt och backen Matias Lassen deppar efter 1–3-målet.Bild: PETTER ARVIDSON
Det var riggat för fest i Malmö arena, men Rögle gjorde som man gjort två gånger tidigare den här säsongen och vann Skånederbyt. En plump i protokollet för Peter Andersson och hans lag efter fyra raka segrar, fast egentligen inte mer än så. 1–4 svider såklart, men uppryckningen under senare tid visar att Malmö Redhawks är på rätt väg i jakten på ett spel som håller hela vägen in i slutspel.
Redhawks hade chans att täppa igen luckan på tre poäng upp till Rögle, visserligen med en match mer spelad, men ändå. I stället utökar Rögle nu sitt försprång på rätt sida strecket som markerar vilka lag som går direkt till kvartsfinal.
Ska vi vara helt ärliga så har det sett ut så i princip hela säsongen. Malmö Redhawks har definitivt något på gång, segersviten före derbyt handlade inte om tursamma tillfälligheter, utan var frukten av hårt arbete och bra inställning.
Men mot Rögle räckte det inte den här gången heller. Redhawks blev utmanövrerat av ett lag som redan har hittat ett vägvinnande spel och uppträder med ett större självförtroende. Tre raka derbysegrar är tre raka derbysegrar.
Känslan av det var något stort på gång i nordvästra Skåne fanns redan i det första derbyt i Malmö arena i september. Matchen blev en rysare till slut, men Rögle kändes tyngre och fick med sig alla tre poängen.
Nu fick vi se två mer jämnstarka lag ösa på från första nedsläpp med fördel Malmö som snäppet mer inspirerat hemmalag. Därför kom Rögles ledningsmål som en käftsmäll från ingenstans. Ett misslyckat skott öppnade för en påpasslig styrning. Det gäller att ha marginalerna med sig när ingen bjuder på särskilt mycket.
Sedan 0–2 med mindre än tre minuter kvar av andra perioden som Malmö Redhawks dominerat i puckinnehav, men där Rögle hade kontrollen. Där och då kändes ett trendbrott väldigt avlägset.
Det var ett derby som inte ville tända till ordentligt. Alla förutsättningarna fanns där ju. Det var både festligt och fullsatt och ett möte mellan två antagonister med bara några poäng som skiljer kring strecket som ger en direktplats till slutspelet.
Men på isen var det taktiskt drivet utan publikfriande tuppfäktning. Rögle tvingades hålla till mycket i egen zon utan att för den skull vara tillbakapressat. Redhawks skickade iväg sina skott mot Roman Will, men några större besvär hade han inte och framförallt fanns det inte mycket som störde framför kassen.
Så ett litet slagsmål nere i Rögles zon med Adam Ollas Mattsson, som klev in i hetluften, när nu Emil Sylvegård inte kunde vara med som förste uppviglare. Redhawksbacken fick med sig två Röglespelare till utvisningsbåset och Lars Bryggman fick in en reducering i powerplay.
Det var match igen inför tredje perioden, men slarv öppnade för Rögles 3–1 och det fanns liksom inte mer att hämta. Ambitionen fanns där säkert, viljan definitivt, men förmågan räckte inte till mot ett för tillfället mer sammansvetsat, effektivt och kontrollerat Rögle.
Gå till toppen