Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre i Lund vill flytta från villan, men vart?

Antalet Lundabor över 80 år ökar kraftigt de närmaste tio åren. Många vill flytta från villa till lägenhet.
– Kommunen borde se till att det byggs mer för äldre, säger Eva Lundberg, 77 år.

Eva Lundberg och hennes man har bott i samma villa i 48 år. Nu ska de inreda sovrum på bottenvåningen ifall de skulle få för svårt att gå i trappan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Eva Lundberg och hennes man Lennart har bott i villan på Linero i 48 år. De flyttade in när barnen var små, men nu kan det snart vara dags att flytta till en lägenhet. Det tycker i alla fall Eva Lundberg som nu är 77 år gammal.
– Jag är ganska osentimental av mig, men det är värre för min man. Och så har han snickarboden som han byggde i garaget.
När familjen flyttade in i början av 1970-talet var det mest barnfamiljer som bodde på gatan. Så är det även i dag, men de flesta husen har bytt ägare minst en gång.
– Jag var trettio år när vi flyttade in, vårt andra barn var en månad när vi kom. Det här var första huset på gatan som blev färdigt. De byggde fyra hus åt gången och var fjortonde dag flyttade det in folk.
En enkät som pensionärsorganisationer i Lund har gjort i samarbete med kommunen visar att det finns en stor grupp äldre som bor i villa men som gärna skulle flytta till en lägenhet. Eva Lundberg började tänka i samma banor efter att själv ha deltagit i boendeenkäten.
– Egentligen tänkte jag på det redan när jag såg på min mamma hur det är att bli gammal. Hon dog när hon var 93 år, och när hon blev sämre fick vi anpassa hennes lägenhet. Vi har två våningar här, jag har artros i knäna och är inte så snabb i trappan. Det står ett rum tomt här nere, vi ska nog flytta ner och sova där efter jul.
En viktig sak för Eva Lundberg skulle vara att hitta en lägenhet i närheten av platsen där hon bott över halva sitt liv.
– Här hittar jag, här hittar mina barn och barnbarn. Och här går vi på gympa och promenader, stavgång.
Pensionärsorganisationen SPF Seniorernas lokala klubb står för aktiviteterna. SPF Seniorerna var också med och organiserade boendeenkäten, berättar Lars-Gösta Jardevall, som bland annat är webbansvarig för SPF:s Lundakrets.
– Resultaten visar att många vill bo kvar i området där man bor i dag, och det är ju viktigt för det sociala umgänget. Många vill i första hand flytta till hyresrätt, gärna seniorboende med service, eller i andra hand bostadsrätt för seniorer med service.
Över hälften av de tillfrågade pensionerna tror att de kommer att bo kvar där de bor nu, även om de skulle vilja flytta. En anledning är att det kan vara svårt att hitta ett lämpligt boende, säger Eva Lundberg.
– När vi var på boendedagen där den här undersökningen presenterades fick vi veta att vi är en stor puckel av 40-talister som kommer nu. Kommunen borde se till att det byggs mer för äldre. Inte kategorihus nödvändigtvis, men så att det är anpassat, utan trösklar och så.
Antalet Lundabor över 80 år beräknas öka med 71 procent under det närmaste årtiondet, från dagens drygt 5 000 till ungefär 8 600 år 2030. För ett år sedan beställde politikerna i fullmäktige därför en särskild kartläggning av tillgång och efterfrågan på boende för äldre i kommunen.
Precis före jul blev vård- och omsorgsnämnden klar med kartläggningen som bland annat visar att äldre hemtjänsttagare i Lund i genomsnitt får betydligt fler timmars hemtjänst än äldre i andra kommuner. Den genomsnittliga siffran för hela landet var 33 timmar per månad, medan äldre i Lund fick i genomsnitt 56 timmar per månad.
Kartläggningen kom också fram till att befintliga seniorbostäder skulle kunna användas på ett bättre sätt om möjligheten att flytta till dessa i större utsträckning styrdes av behov och inte enbart av kötid hos LKF. Enligt vård- och omsorgsnämnden borde åtminstone de som fyllt 85 automatiskt ha förtur till seniorbostäderna.
Dessutom anser nämnden att man ska ställa höga krav på bostädernas tillgänglighet också när vanliga bostäder byggs i kommunen så att de som önskar lättare ska kunna bo kvar hemma även om behovet av vård och omsorg ökar.
– Vi var helt överens om detta i nämnden. Boende för äldre är en mycket viktig fråga och vi kommer att titta vidare på detta, säger nämndens ordförande Inga-Kerstin Eriksson (C).
Kommunens bostadsbolag LKF har i dag ungefär 400 seniorbostäder för kategorierna 55+, 65+ och 70+ där man har satsat extra mycket på tillgänglighet, men erfarenheten visar att även äldre Lundabor i första hand efterfrågar vanliga lägenheter, säger LKF:s affärsutvecklingschef Gunilla Flygare.
– Det är betydligt kortare kötider för seniorbostäder, generellt ser vi att efterfrågan inte är lika hög som för våra övriga bostäder.
Eva Lundberg och hennes man som bott 48 år i samma villa har nu anmält sig till LKF:s bostadskö. Det är bäst så, tycker hon.
– Max fem år bor vi kvar här. När man blir äldre märker man att livet är ändligt. Det tänker man inte på när man är ung. Men nu tar man ett år i taget. Man vet aldrig vad som kan hända.
Fakta

Så vill pensionärerna i Lunds kommun bo

Pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna och PRO gjorde en enkät bland sina medlemmar med hjälp av Lunds kommun. Icke-medlemmar hade möjlighet att svara på kommunens träffpunkter. Sammanlagt svarade 1 674 personer.

46 procent av pensionärerna vill helst bo i hyresrätt, därav 35 procent helst i hyreslägenhet för seniorer. (22 procent ville ha boendeservice, 13 procent ville inte ha service.)

36 procent vill helst bo i bostadsrätt, därav 25 procent ville helst bo i bostadsrätt för seniorer (18 procent med boendeservice, 7 procent utan.)

Bara 11 procent av pensionärerna vill bo i villa eller radhus. Ändå bor 46 procent av dem som svarat i dag i villa eller radhus, och många tror att de kommer att tvingas bo kvar, även om de hellre skulle flytta till en lägenhet.

I Lunds tätort bor över hälften av pensionärerna i bostadsrätt, medan ungefär 75 procent av pensionärerna i byarna bor i villa eller radhus.

Lars-Gösta Jardevall, vice ordförande i SPF Lund Öster.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen