Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Att stå upp för är mer än att stå ut med.

Anna Ekström.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
När det ringer in igen är det januari. Som i januariöverenskommelsen, de 73 punkterna som styr regeringssamarbetet.
Tack vare det, och bara tack vare det, kan S hålla sig kvar vid makten. Tack vare det får Sverige liberala reformer som är bra för landet. Så länge regeringen levererar politiken så levererar C och L stöd.
Men S-ministrarna har allt svårare att inför väljarna visa att de tror på vad de nu gör. Senast är det utbildningsminister Anna Ekström (S) som i Svenska Dagbladet (25/12) klagar över att regeringen förbundit sig att inte lägga fram förslag för att begränsa vinsterna i välfärden.
Hon hänvisar till forskning som visar att möjligheten att göra vinst är en bidragande orsak till att likvärdigheten i skolan minskat: "I själ och hjärta är jag övertygad om att vinstintresset leder fel."
Personligen har hon alltså svängt, som generaldirektör på Skolverket var hon positiv till vinstdrivande skolor. Att ändra åsikt utifrån nya fakta är tillåtet, rentav hedervärt. Insikten måste bara hanteras rätt.
För avtal är avtal och att stå upp för januariavtalet är något helt annat än att stå ut med avtalet.
Om regeringen – som Anna Ekström nu – tänker driva opinion och ifrågasätta allt som de liberala partierna fick med i 73-punktsöverenskommelsen så finns snart inte mycket kvar av samarbetet. Eller chansen att regera.
Gå till toppen