Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dan Hallemar: Ska vi lösa bostadskrisen måste vi tänka fritt

För ett glatt 2020-tal måste alla få rätt till ett hem. Dan Hallemar funderar över hur det ska gå till, när staten checkat ut.

Mariahusen på Högaborg i Helsingborg, två arkitektritade bostadshus uppförda 1924 för att råda bot på bostadsbristen. Enrumslägenheter dominerade. Arkitekt var Alfred Hellerström.Bild: HD-Sydsvenskans arkiv.
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Vissa decennier tycks laddade med nya tankar. De blir övergångar till något nytt – de öppnar upp nya möjligheter, människorna tänker friare. 1920-talet var ett sådant decennium för bostadsfrågan. Kommuner, filantroper och kooperationer ville förändra det faktum att Sverige hade Europas sämsta bostadsstandard och en boendesegregation som inte gick att blunda för längre. Man byggde särskilda hus för änkor, man gjorde det möjligt för arbetare att äga bostadshus tillsammans för att inte vara utlämnade till ockrande hyresvärdar, och kommuner upplät mark till låg hyra och fördelaktiga lån för småstugebyggare.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen