Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA angriper irakisk Hizbollah-milis

USA har attackerat en Iranstödd milis i Irak och Syrien, meddelar den amerikanska militären. Minst 15 personer uppges ha blivit dödade.

En amerikansk soldat i Irak. USA anklagar Iranstödda Hizbollahmilisen för attacker mot amerikanska mål i Irak. ArkivbildBild: Susannah George
Fem olika mål i Irak och Syrien angreps, enligt Reuters källa med stridsflygplan.
Målen uppges tillhöra den irakiska shiamilisen Hizbollah-brigaderna, som får stöd från Iran och som är verksam i både Irak och Syrien. USA utlovade nyligen kraftfulla svar på alla attacker mot landets intressen i Irak, som man anklagar Iranstödda eller Iranvänliga grupper för.
På den irakiska sidan dödades minst 15 milismedlemmar, uppger en företrädare för en annan Iranstödd milis för AFP. Källor säger till Reuters att minst 18 dödats och över 50 skadats.
Ett av målen för söndagens attacker uppges vara milisgruppens högkvarter, som ligger nära gränsen till Syrien.
Enligt Pentagon genomfördes dessa attacker som svar på upprepade angrepp som milisen utfört mot baser i Irak där styrkor från den USA-ledda koalitionen är placerade. I fredags dödades en civilanställd amerikansk medborgare och fyra USA-soldater skadades vid en raketattack mot en irakisk militärbas nära Kirkuk.
USA har anklagat de irakiska Hizbollah-brigaderna för att ligga bakom attacken. Det amerikanska motangreppet minskar milisens förmåga att genomföra nya angrepp, enligt Pentagon.
Gå till toppen