Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Varför ställs inga krav på att föräldrarna ska ta sitt ansvar?

Moderaterna är Malmös arbetsparti, skriver 
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Trots att Malmö är Sveriges tredje största stad, ligger en kort tågresa från Köpenhamn och befinner sig i norra Europas mest universitetstäta region så är utanförskapet i Malmö djupare än någon annanstans i Sverige, skriver 
Torbjörn Tegnhammar.Bild: Hussein El-alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Skolan, socialtjänsten och fritidsgårdarna kan inte skapa integration eller stoppa ungas kriminalitet. Om alla Malmöbarn ska ha lika möjligheter i livet måste alla föräldrar ta sitt ansvar. Samhällets uppgift är att stärka föräldrarna så att varje familj är rustad för det svenska samhället.
Trots att Malmö är Sveriges tredje största stad, ligger en kort tågresa från Köpenhamn och befinner sig i norra Europas mest universitetstäta region så är utanförskapet i Malmö djupare än någon annanstans i Sverige. Arbetslösheten är nära 14 procent och ungefär var tionde hushåll är beroende av socialbidrag.
Sverige har under lång tid haft en omfattande immigration som inte har kombinerats med en fungerande integrationspolitik. Samtidigt har Socialdemokraterna i Malmö bedrivit en generös bidragspolitik där pengar har betalats ut med få eller inga krav på aktiviteter som syftar till att vuxna människor ska komma i arbete.
I flera av Malmös stadsdelar har en betydande andel av barnen aldrig hört sina föräldrar tala svenska eller sett sin mamma eller pappa gå till jobbet. Den som varken kan försörja sin familj eller klara av kontakten med myndigheter eller övriga samhället begränsas kraftigt i sin föräldraroll. Istället får skolan och socialförvaltningen ta ansvar för barnens uppväxt. Det är naturligtvis bra att samhället har inbyggda stödfunktioner, men att barn redan från de är små lär sig att det normala är att den som försörjer och tar ansvar för familjen inte är föräldrarna ger allvarliga konsekvenser.
När barn och unga trampar snett pekar politiker och opinionsbildare i regel på skolan och socialtjänsten. Varför ställs inga krav på att föräldrarna ska ta sitt ansvar? När skolan sköter uppfostran, fritidsgården ordnar fritidsaktiviteterna och socialtjänsten ser till att det finns mat på bordet kan det lätt uppfattas som att föräldrar knappt har ansvar för sina barn. Föräldrar som inte förstår svenska löper dessutom stor risk att bli bortdribblade av de egna barnen i kontakterna med skolan och olika myndigheter. Därför är språket, de svenska värderingarna och arbetslinjen självklara inslag i Moderaternas integrationspolitik.
Moderaterna talar ofta om vikten av en stark arbetslinje. Den som lever på socialbidrag ska delta i aktiviteter på heltid, eller utifrån sin arbetsförmåga, för att kunna lämna utanförskapet och träda in på arbetsmarknaden.
Samhället har ett ansvar att ge ett bra erbjudande om en väg till egen försörjning, och den som idag lever på socialbidrag ska vara skyldig att med all sin förmåga ta emot erbjudandet. Det egna ansvaret ska alltid vara i fokus och samhällets roll ska vara att stötta och hjälpa. Idag tar samhället snarare ifrån föräldrarna deras möjlighet att ta ansvar. När ett barn uteblir så pass mycket från skolan att studiebidraget dras in av staten kompenserar Malmö stad det fullt ut genom att den månaden betala ut motsvarande belopp i förhöjt socialbidrag. Att göra så är inte att stötta, det är att aktivt sabotera för vuxna människor i deras föräldraroll.
Moderaterna är Malmös arbetsparti. Vi förstår att vägen till ett tryggt Malmö går via en stark och uthållig arbetslinje. Att med positivt höga förväntningar fastställa att det normala i Malmö är att försörja sig själv och sin familj och att den som inte kan svenska tar ett stort eget ansvar för att lära sig språket. Detta är den absolut bästa metoden för att ge barn goda uppväxtvillkor i alla stadens delar.
De föräldrar som går till jobbet och kan visa för sina barn att maten på bordet är frukten av mammas och pappas ansträngningar kan vara goda förebilder och visa för barnen att vägen till ett bra liv går via ansträngningar i skolan och genom att arbeta.
Den socialdemokratiska bidragslinjen är det enskilt värsta hotet mot Malmöbarnens rätt till goda uppväxtvillkor. Därför är Moderaterna den starkaste rösten för att införa en arbetslinje i Malmö. I alla Malmös delar ska det normala vara att barn försörjs av sina föräldrar, inte av socialförvaltningen.
Torbjörn Tegnhammar (M)
, oppositionsråd i Malmö.
Gå till toppen