Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varning för Facebook-taxi inför nyår

Transportstyrelsen varnar för att beställa svarttaxi i grupper på Facebook inför nyårshelgen. – Vi ser att det i viss mån stödjer organiserad brottslighet, säger Markus Edsbagge på Transportstyrelsen.

På bilden kontrollerar två poliser en bil i centrala Stockholm i jakt på svarttaxiförare. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Facebookgrupper med personer som erbjuder skjuts mot betalning började dyka upp för omkring fem år sedan. Omkring var tionde svensk är medlem i en av grupperna, enligt Transportstyrelsen som hänvisar till tidigare undersökningar av problemets omfattning.
– Man blir insläppt i en grupp och frågar om någon kör i ett visst område under en kväll. Den ekonomiska transaktionen görs därefter upp i direkta meddelanden, säger Edsbagge.
– Det är ett växande problem. Vissa delar är av rent samåkningsintresse, men vissa delar tror vi är utifrån svarttaxiverksamhet, säger han.
Det är olagligt att erbjuda taxiresor utan tillstånd, men Transportstyrelsen vill också varna för riskerna med att välja en så kallad svarttaxi framför vanlig taxi.
– Som taxiresenär befinner man sig i en särskilt utsatt ställning, vilket betyder att man behöver ha extra kontroll på chaufförerna. När man åker svarttaxi finns ingen kontroll alls, och vi ser dessvärre att ett antal personer varje år drabbas av övergrepp och rån, säger Edsbagge.
Dessutom gynnas den svarta ekonomin av att personer använder sig av svarttaxi, och ibland gynnas även den organiserade brottsligheten, enligt Transportstyrelsen.
– Ytterst är det en polisiär fråga, men jag tror att det är ganska svårt att lägga ner resurser på någonting som dels sker i slutna grupper och dels kanske man inte kan prioritera det i polisens verksamhet, säger Edsbagge.
Fakta

Tänk på detta när du bokar

En taxibil har alltid en gul registreringsskylt och prisinformation på sidan. Föraren ska ha sin taxilegitimation synlig i bilen.

Kontrollera priset i taxametern för att veta att det stämmer, och var även uppmärksam på att taxametern inte ska visa L som i ledig när den skjutsar någon. Begär ett utskrivet kvitto från taxametern när resan är avslutad.

Källa: Transportstyrelsen

Gå till toppen