Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

75 år gammal klänning jubilerade tillsammans med Malmö Opera

På nyårsafton gled Siw Jönsson in på Malmö Opera för att se Skönheten och Odjuret. Kvällen till ära var hon lite extra uppklädd, och bar en 75-årsjubilar som var med då operan invigdes för 75 år sedan. Då var det hennes mamma Evy Urshagen som bar den svarta klänningen.

”Oj vad kul jag har haft i den här klänningen! Det var nog 40 år sedan jag fick den av mor” säger Siw Jönsson.Bild: Patrick Persson
– Den här klänningen köpte min mor när hon var 24 år av sin goda vän Harriet. I år är det 75 år sedan hon bar den på invigningen här på stadsteatern. Hon köpte den för 25 kronor, säger Siw Jönsson.
Mamma Evy Urshagen och hennes man Gordon bodde i Malmö och det var Evy som sydde alla kläder till Siw Jönsson och hennes syster.
– Mor var en glad och ljuvlig kvinna. Hon var sömmerska och sydde alla våra kläder som barn.
Evy och Gordon Urshagens bröllopsfoto.Bild: Patrick Persson
Själv är Siw Jönsson två år yngre än den svarta klänning som hon bär. Den ålderstigna klänningen döljer sitt antal årsringar väl. Den är i fint skick och fortfarande modern.
– Jag tycker den är så vacker. Och tidlös. Den är lika vacker idag som för 75 år sedan.
Det blir lite uppståndelse i foajén när Siw Jönsson visar upp sin klänning och Malmö Operas teatervärd Nada Kovacevic kommer fram och frågar om hon får känna på den.
– Jag blev helt tagen när jag hörde om det och tänkte att jag måste få se den. Och den är ju helt otroligt vacker, säger Nada Kovacevic.
Det var maken Per-Erik Jönsson som tipsade Sydsvenskan om att klänningen firade 75-års jubileum tillsammans med Malmö Opera (Malmö stadsteater när den invigdes 1944).
– Jag tänkte att det var en fin historia att skriva, och roligare att skriva om något annat än mord, säger han.
– Ja, så nu fick ni lite glamour också, lägger Siw Jönsson till och svänger med sin 75 år gamla klänning.
Siw Jönsson tillsammans med maken Per-Erik Jönsson.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen