Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bussbiljetten kostar 27 kronor

Läsare har hört av sig till Sydsvenskan och klagat på att det har blivit på tok för dyrt att åka buss i Lund. Men höjningen är bara 2 kronor, säger Skånetrafiken.

Den 15 december höjdes priset på en enkelbiljett på stadsbussarna i Lund till 27 kronor. Samtidigt försvann Jojo-kortet och med kortet också rabatten man kunde få när man löste enkelbiljett med hjälp av Jojo-kortet.
I praktiken alltså en rätt så ordentlig prishöjning med 20 procent, från 22,50 till 27,00 kronor. Fast så kan man inte räkna, säger Anne Aobadia på Skånetrafikens presstjänst.
– Nej, det är att jämföra äpplen och päron. Ordinarie pris låg tidigare på 25 kronor och nu ligger det på 27 kronor. Alltså är höjningen är 2 kronor och inte mer. Sedan är det en helt annan femma att vi slopat rabatten på 10 % som ingick i Jojo Reskassa. Istället har vi infört andra rabatter som till exempel tillsammansrabatten som ger 25% på totalpriset om man är två eller fler som reser med gemensam biljett.
När Jojo-rabatten är borta, är priset detsamma oavsett hur man köper biljett?
– Ja, det är själva poängen med det nya biljettsystemet. Det kostar alltid lika mycket oavsett hur och var man köper sin biljett – i appen, i biljettautomaten, på hemsidan eller på bussen.
Gå till toppen