Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu har din nyfikenhet tystnat för gott

Så går detta år till ända i sorgens tecken. Min vän musikern och fotografen Jörgen Johansson har lämnat oss alldeles för tidigt, 50 år gammal, på grund av sin cancer.
Det kommer bli ett stort tomrum. Inte bara i mitt liv utan i väldigt många andras. För sådan var du, Jörgen. Man drogs in i dina virvlar som om man vore en planet som snurrade runt en klart lysande sol.
Det har varit en ära att få ha varit med på så många äventyr med dig. Vi gjorde många resor tillsammans. Från Niagarafallen till vinterkalla Sundsvall. Vi besökte Asbury Park, New York, Freehold och Örebro. Till Frankrike och till Danmark.
Jörgen Johansson inför en spelning på Kristianstads Teater med gruppen Dimestore Junkies.Bild: Lars Brundin
För oss började det gemensamma äventyret den där dagen under Melodifestivalen i Malmö 2009 när jag hamnade bredvid dig i presscentret. Du berättade om din musik och om dina fotoprojekt. Samma kväll bestämde jag att jag skulle göra en dokumentär om dig.
Jo, det blev en prisbelönt film och vi fick gå på röda mattan i Asbury Park, USA. Du som huvudrollsinnehavare och jag som producent.
Att det skulle bli en stark vänskap, en dokumentärfilm, två skivinspelningar, turnéer, fotoutställningar, ditt bröllop och ett nytt kök i Finja visste vi inte då, där i presscentret på Arenan i Malmö. Vi har pratat mycket om det där. Betydelsen av vad tillfälligheterna i livet kan ge oss.
Lars Brundin hjälper Jörgen Johansson att fotografera sina fötter vid den berömda korsningen 10th Ave & E St i Belmar, New Jersey, USA.Bild: Lotta Brundin Gyllensten
Det var inte bara kameran och musiken vi delade. Det var något större och starkare. Kärleken till en bror som jag plötsligt fick i dig och med den alla dina vänner, hela din familj, din släkt och alla andra som korsade dina vägar.
Nu har din berättarlust tystnat för gott och din kamera står stilla på hyllan. Även din gitarr med alla sångerna står något ostämd bredvid tramporgeln i vardagsrummet där i huset i Finja.
Men din stjärna kommer inte att slockna. Så fort jag tänker på dig så lyser du. Var du än befinner dig.
Jag är glad att jag har varit med om dig, Jörgen Johansson och jag kommer aldrig att glömma dig.
Mina tankar går till alla dina närmaste.
Din bror och vän, Lars Brundin, fotograf på Sydsvenskan
Fakta

Jörgen Johansson

Fotograf och journalist. Bland annat bildchef på Skånska Dagbladet. Flerfaldig prisvinnare i Årets bild. Sångare och gitarrist i banden Loserville och Dimestore Junkies.

Jörgen Johansson sångare i banden Loserville och Dimestore Junkies och fotograf.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen