Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lotta Wendel: Barnlagen – uddlös förutom inom kulturen

Från årsskiftet är barnkonventionen svensk lag. Men frågan är om det kommer att betyda något för barnen, skriver Lotta Wendel.

Vad betyder det att barnkonventionen görs till svensk lag? (Arkivbild på Engelholmsgymnasterna från 2018.)Bild: PETTER ARVIDSON
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Barnkonventionen antogs av FN 1989. I konventionen finns fyra grundprinciper om barns rätt att inte diskrimineras, att barnets bästa ska beaktas, barns rätt till liv, överlevnad och utveckling samt dess rätt att komma till tals. Utöver dessa grundprinciper innehåller konventionen åtskilliga artiklar om barns rättigheter på olika samhällsområden. Konventionen balanserar mellan två svårförenliga positioner; å ena sidan uppfattas barn som skyddsvärda objekt, å andra sidan ska de betraktas som självständiga rättighetsbärare.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen