Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Donerade hjärtan ska kunna resa längre

Forskargrupp vid Lunds universitet får 16 miljoner för att studera hur en transportbox kan användas för att förlänga tiden ett hjärta kan vänta på transplantation.

Hjärtkirurg Ronny Gustavsson med hjärta från donator för transport.Bild: Ingemar D Kristiansen
Varje år transplanteras ett hundratal hjärtan i Norden, och ett tiotal personer på den akuta väntelistan i Norden dör i väntan på ett nytt hjärta. Ett donerat hjärta måste i dag transplanteras inom fyra timmar, vilket gör det svårare att hitta ett nytt hjärta i tid.
En forskargrupp vid Lunds universitet har nu fått ett anslag på 16 miljoner kronor för att fortsätta forskningen om en ny metod som gör det möjligt att förvara ett hjärta under minst tolv timmar, vilket innebär att ett donerat hjärta skulle kunna transporteras mycket längre sträckor.
Om förvaringstiden kan förlängas så mycket skulle det innebära att hjärtan för transplantation kan hämtas till Sverige från i stort sett hela Europa, säger forskargruppens ledare Johan Nilsson i ett pressmeddelande. Han är thoraxkirurg på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.
Den nya metoden går ut på att hjärtat placeras i syresatt blodlösning i en specialbyggd box där det kan förses med viktiga substanser. Boxen har redan med goda resultat använts vid elva transplantationer på Sus. Pengarna ska nu användas till en större studie med ett sextiotal patienter.
I den nya studien ska forskarna jämföra resultaten mellan transplantationer med den nya och den traditionella metoden, se hur hjärtats funktion ser ut och om det finns tecken på avstötning. Undersökningarna ska göras med hjälp av ultraljud, magnetröntgen och blodprov.
Om den nya metoden fungerar bättre än den nuvarande kan det enligt forskargruppen få stora konsekvenser för patienter i behov av ett nytt hjärta. Det kan bli möjligt att använda betydligt fler hjärtan till transplantation.
Den nya metoden uppfanns av Stig Steen, tidigare thoraxkirurg på Sus och senior professor vid Lunds universitet.
Gå till toppen