Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Ett klimatarbete utan ett tydligt fokus på jämställdhet och jämlikhet kommer inte att lyckas.”

2020-talet är det årtiondet då politiker, i alla världens länder, måste gå från vackra ord till konkret handling. Det kommer att krävas förmåga att se bortom egen vinning, mod och gränslös solidaritet, skriver Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

EU måste öka trycket gentemot medlemsländer som gång på gång urholkar rättsstaten och åsidosätter medborgarnas mest grundläggande rättigheter, skriver Alice Bah Kuhnke.

Bild: Fredrik Persson/TT

Annons

Det kommande året avgör om 2020-talet blir det decennium då utvecklingen vänder eller det då planetens bärande ekosystem oåterkalleligen förstörs.

Vi som lever nu står, milt uttryckt, inför enorma utmaningar som kommer att kräva mer än någonsin tidigare av oss, för framtida generationers skull.

För Miljöpartiet är 2020-talet det årtionde då politiker, i alla världens länder, måste gå från vackra ord till konkret handling. Det kommer att krävas förmåga att se bortom egen vinning, mod och gränslös solidaritet.

FN:s klimatmöte COP25 i Madrid 2–13 december var på många sätt en besvikelse. Världens ledare lyckades inte enas i flera av de stora knäckfrågorna. Istället valde folkets representanter att skjuta upp flera beslut till nästa års klimatmöte i Glasgow. Det blir det första klimatmötet utan USA efter att president Donald Trump i november tog det första formella steget bort från Parisavtalet. Det är nu upp till EU att visa tydligt ledarskap i en tid då få andra delar av världen vill göra det.

Annons

Annons

Men trots att klimatmötet i Madrid på många sätt var en uppvisning i politisk ovilja togs ett betydelsefullt beslut. Världen enades om en ny femårig jämställdhetsplan för att göra klimatarbetet rättvist och jämställt, något vi gröna politiker länge – i motvind – har kämpat för.

I klimatförändringens spår drabbas kvinnor hårdast. Enligt FN är risken att kvinnor dör av klimatförändringarna 14 gånger högre än för män. Ett klimatarbete utan ett tydligt fokus på jämställdhet och jämlikhet är ett klimatarbete som inte kommer att lyckas.

I klimatförändringens fotspår måste rättvisa säkerställas. Det är inte de fattigaste på denna jord som orsakat klimatförändringarna. Politiker måste därför se till att de som står för notan är de som orsakat klimatkatastrofen och dessutom kan finansiera den stora omställning som vi alla måste göra.

I början av 2020 ska EU-kommissionen presentera en fond för rättvis omställning. I fonden väntas de medlemsländer som har störst ekonomiska utmaningar i omställningen till ett fossilfritt samhälle prioriteras.

Miljöpartiet välkomnar den nya fonden.Skattebetalarnas pengar ska investeras där de gör störst nytta. Vad som däremot återstår för EU-parlamentet att granska är huruvida pengarna kommer att användas där de behövs som mest. En ännu obesvarad fråga är också om nya pengar avsätts eller om det är redan intecknade medel som får en ny rubrik. Vi oroar oss för att utsatta grupper ställs mot varandra och kommer kritiskt att granska varje post.

Annons

Det är inte bara klimatfrågan som går ett avgörande årtionde till mötes. Inom EU hörs röster som ifrågasätter demokratin och de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Journalister mördas, hbtq-personer förtrycks, aborträtten ifrågasätts och högerextrema partier etablerar sig i skrämmande takt. EU måste därför öka trycket gentemot medlemsländer som gång på gång urholkar rättsstaten och åsidosätter medborgarnas mest grundläggande rättigheter.

Annons

På Medelhavet dör människor varje dag på grund av att EU-länderna står utan en gemensam asyl- och migrationspolitik. Det är en skam att vi som är de rikaste i världen inte lyckats ta fram en gemensam lagstiftning som säkrar lagliga vägar till Europa. Det är nu upp till Ylva Johansson, som nytillträdd kommissionär med ansvar för EU:s migrationspolitik, att hitta vägar framåt.

Vi miljöpartister i EU förväntar oss inget mindre än att den migrationspolitik Ylva Johansson ansvarar för att utforma respekterar de mänskliga rättigheterna och bygger på ett gemensamt ansvarstagande mellan alla medlemsländer. För oss gröna är det en självklarhet att Europa visar öppenhet och medmänsklighet för dem som befinner sig på flykt. Allt annat är ovärdigt i en tid när solidaritet och handlingskraft behövs som mest.

2020 är startskottet för det årtionde då vi har chansen att ta världen i en riktning där demokratin stärks, mänskliga rättigheter upprätthålls och den globala uppvärmningen hindras. Ska vi lyckas åstadkomma detta, för våra barns och barnbarns skull, är tiden för handling nu.

Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy