Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya tågstoppet ska lyfta Alnarp

En ny pågatågsstation i Alnarp har kommit ett stort steg närmare ett förverkligande. Lantbruksuniversitetet SLU och fastighetsbolaget Akademiska hus har godkänt den markaffär som ska möjliggöra bygget.

Tidigare har de tre aktörerna talat om att dela på den förväntade kostnaden på 130 miljoner kronor. Men i somras backade det statsägda Akademiska hus och projektet såg ut att skjutas upp på obestämd tid.
Tidigare i höst började man diskutera en ny lösning där Lomma kommun står för hela kostnaden för bygget. Samtidigt hoppas kommunen få köpa mark av Akademiska hus och SLU för nya bostäder och etablering av verksamheter och företag i Alnarp.
Intäkter från dessa kan sedan användas för att betala delar av stationsbygget som är tänkt att stå klart 2026.
– De uppgifter jag fått är att SLU och Akademiska hus nu har tagit besluten i sina formella instanser. Nu ska ärendet upp i kommunfullmäktige i Lomma i februari. De signaler jag fått från andra partier är det här ses som något väldigt bra, säger Lommas kommunalråd Robert Wenglén (M).
Kring stationen finns en vision om att kunna bygga bostäder och att locka företag med anknytning till ämnesområden verksamheterna vid lantbruksuniversitetet.
En ny gymnasieskola vid Alnarp är något som möjliggörs genom en station och som utreds av kommunen. En tanke är att skapa en skola med de vanliga teoretiska programmen, men med profil mot de ämnen och områden som studeras vid lantbruksuniversitetet.
Skolan ska kunna ta emot elever från hela regionen och bidra till att öka utbudet av gymnasieplatser som det behövs fler av i framtiden.
– Jag är fantastiskt glad. Det här är jättestort inte bara för Lomma utan för hela regionen, säger Robert Wenglén.
Gå till toppen