Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordmånga lag i årets Lundaspelen

Lundaspelen i basket har dragit igång för 42:a året. I fem dagar deltar över 400 lag från 13 olika nationer. För hemmalaget Eos U23-tjejer började turneringen på bästa sätt.

Eos Thea Fischer under matchen mot SISU Basketball.Bild: PETTER ARVIDSON
Trots att klockan just passerat halv nio råder det redan full aktivitet i Fäladshallen. I korridoren står en kille och knyter skorna samtidigt som peppande ord hörs från omklädningsrummet intill.
På planen en bit bort möter två lag varandra i en första turneringsmatch och på läktaren har föräldrar och syskon samlats för att heja fram sina basketspelande familjemedlemmar.
Årets upplaga av Lundaspelen i basket inleddes redan på onsdagskvällen, men det är under torsdagen som turneringen dragit igång på riktigt.
13-åriga Sebastian Krogh och hans lagkamrater i norska Lommedalen basket har precis spelat sin första match. De mötte tyska TSG Bergedorf och förlorade med 11-40, men är trots det glada.
– Vi tappade matchen, men det var kul ändå. Det är första gången jag deltar i Lundaspelen och det är roligt att få möta lag från andra länder, säger han.
I år är intresset för turneringen rekordstort. Totalt deltar hela 413 lag från 13 olika nationer. Förutom Sverige finns lag från bland annat Danmark, Tyskland, Nederländerna, Slovakien och Spanien representerade.
Den nya åldersklassen U23 gör det möjligt för Sofie Ljungcrantz att delta i Lundaspelen igen.Bild: PETTER ARVIDSON
Nytt för i år är åldersklassen U23 på både tjej- och killsidan samt en mixad grupp. Den nya satsningen gör det möjligt för spelare som blivit för gamla för de andra klasserna att spela.
– Vi testar det här i år och fortsätter gärna om vi ser att intresset finns, säger Björn Göransson, klubbdirektör för Eos Lund och arrangör för turneringen.
Under torsdagseftermiddagen mötte Eos Lunds U23-tjejer danska SISU Basketball i Idrottshallen. Det var inledningsvis en mycket jämn match, men hemmalaget var snäppet vassare och kammade hem segern. Matchen som slutade 41-34 var lagets första.
– Det är alltid härligt att vinna den första matchen i en turnering. Danskorna var kvicka och bjöd på bra motstånd, säger 22-åriga Sofie Ljungcrantz i Eos som i och med den nya klassen återigen kan delta i turneringen.
– Det är jättekul att vara tillbaka.
Lundaspelen i basket pågår fram till söndag. Matcherna spelas i flera idrottshallar i och kring Lund.
Tränare Per Berntson instruerar sina spelare inför turneringens första match.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen