Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Direktör för myndighet död i Rumänien

Åke Göransson, direktör för Myndigheten för stöd till trossamfund, har avlidit i Rumänien.
Enligt rumänsk polis blev han akut sjuk ombord på planet dit och avled på flygplatsen, skriver DN. Svensk polis har inlett en mordutredning för att fastställa dödsorsaken.

Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk man har dött i Rumänien. Arkivbild.Bild: Bertil Ericson / TT
Myndigheten bekräftar det inträffade på sin hemsida. Dödsfallet inträffade på nyårsafton i Rumäniens huvudstad Bukarest, rapporterar Expressen.
– Vi har ingen mer information än det som UD har gett oss kring vad som hänt. Och Åke Göransson var på en helt privat på semesterresa i Rumänien. Precis som så många andra svenskar skulle han på lite ledighet i mellandagarna, säger Åsa Hole, ställföreträdande myndighetschef till TT.
Till Expressen säger hon om dödsfallet: ”Det har inget att göra med hans tjänst”.
Kulturminister Amanda Lind skriver i en kommentar till Expressen att ”Åke Göransson utförde ett utmärkt arbete på myndigheten för stöd till trossamfund” och att han ”under många år arbetat för att främja religionsfriheten i Sverige”.
Enligt rumänsk polis blev Göransson akut sjuk ombord på flygplanet och när det landade i Bukarest fördes han till flygplatsens läkarmottagning, där han sedan avled, rapporterar Dagens Nyheter.
En förundersökning har inletts av svensk polis för att fastställa dödsorsaken.
– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare påträffats död i Bukarest och att polismyndigheten har inlett en förundersökning, säger Jonas Beltrame-Linné vid polisens nationella mediecenter till TT.
Ärendet leds av åklagaren Johan Lindmark vid Åklagarmyndighetens riksenhet för internationell och organiserad brottslighet.
– Huruvida det här är ett mord eller om det finns några naturliga dödsorsaker är det som vi ska titta på, säger Johan Lindmark till TT.
Han säger att utifrån de uppgifter han har fått dog Åke Göransson i samband med att han anlände till Bukarest med flyg.
En utredning har också inletts i Rumänien och Johan Lindmark ska nu ta kontakt med de rumänska myndigheterna. Kroppen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning i Rumänien.
Utrikesdepartementet bekräftar också dödsfallet, men vill inte kommentera misstankarna om att mannen utsatts för ett brott.
– Vi går inte in på detaljer eller frågor kring dödsorsaken, säger Buster Mirow Emitslöf vid UD:s presstjänst.
Åsa Hole på Myndigheten för stöd till trossamfund tar nu över Åke Göranssons roll. Myndigheten är liten med bara ett tiotal anställda och beskedet om hans bortgång har drabbat personalen hårt.
– Alla är naturligtvis fruktansvärt chockade och upprörda. Åke var inte gammal, han vara bara 61 år och det här var ingenting som var väntat. Vi är en väldigt liten myndighet och vi hjälps åt.
Hon säger att man inte hade några tecken på att Göransson var sjuk.
Han beskrivs som mycket kunnig och uppskattad av både chefer och personal, omtyckt av trossamfunden och från departementshåll.
– Ingen kan någonsin ta hans plats, säger Åsa Hole.
Rättad: I en tidigare version fick Åke Göransson fel titel.
Gå till toppen