Annons

Annons

Annons

Skåne

Bara fyra skånska kommuner når upp till lagkraven för jämställt föräldraskap

Flexibla arbetstider, heltidskontrakt och möten vid andra tider än i början och slutet på dagen är några aspekter som gör att anställda lättare kan förena arbete med föräldraskap. Men bara fyra av de skånska kommunerna arbetar med de aktiva åtgärder som diskrimineringslagen föreskriver för arbetsgivare, visar en ny rapport från Länsstyrelsen.

– Trelleborg har en jämställdhetspremie för de föräldrar som tar ut lika många föräldradagar. Det är en oerhört tydlig attityd, säger jämställdhetsstrateg Martina Skrak.

Bara fyra av de 29 skånska kommuner som deltog i en ny studie arbetar med de åtgärder som lagen föreskriver när det gäller möjligheten för de kommunanställda att förena arbete med föräldraskap.

Bild: isabell Höjman/TT

Annons

Alla arbetsgivare har genom diskrimineringslagen krav på sig att arbeta med så kallade aktiva åtgärder för att underlätta för sina anställda att förena arbete med föräldraskap. Arbetsgivarens arbete ska enligt lagen ske i fyra steg: Den ska undersöka, analysera, vidta åtgärder och utvärdera möjligheter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan