Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från Skånecupen till Lundaspelen på en dag

Parallellt med Lundaspelen i basket pågår Skånecupen. En som deltagit i båda turneringarna är 11-årige Oskar Sternby från Lund. Hade det inte varit för familjens skidsemester skulle han även ha spelat Lundaspelen i handboll.

Oskar Sternby och hans lagkamrater i Eos mötte danska BMS Herlevs under fredagsmorgonen.Bild: PETTER ARVIDSON
Lagen står redo på planen när domaren blåser i sin pipa och sätter igång spelet. Det är fredag morgon och Eos U12-killar har sin första match för dagen. Från sidan av planen hörs en förälder ropa:
"Kom igen Eos. Det är bra försvarat." Orden följs av applåder och fler hejarop.
I det grönklädda Lundalaget finns 11-årige Oskar Sternby. Med nummer 23 på ryggen gör han och lagkamraterna nu sitt yttersta för att ge det danska motståndet en fight.
Oskar Sternby har spelat basket i lite mer än två år, men det är inte den enda sporten han ägnar sig åt. När han inte vistas på planen tillsammans med sina lagkamrater i Eos spelar han nämligen med både Lugi och Lunds BK. Faktum är att basketbollen alldeles nyss bestod av en fotboll.
Eftersom fotbollsturneringen Skånecupen pågår samtidigt som Lundaspelen i basket har jullovet bestått av sportfyllda dagar för 11-åringen från Lund.
Oskar Sternby fångar bollen.Bild: PETTER ARVIDSON
Under torsdagen spelade han inte mindre än tre fotbollsmatcher och två basketmatcher efter varandra. En uppgift som för en annan hade känts något påfrestande, men som Oskar Sternby klarar galant.
– Jag var ganska trött när jag kom hem på kvällen, men det kändes inte stressigt, säger han.
På frågan om vad som är det bästa med att träna flera olika idrotter kommer svaret snabbt:
– Jag lär känna många nya vänner, får röra på mig och utvecklas.
På en bänk intill planen sitter Oskar Sternbys föräldrar och följer sonens basketspelande. De är positiva till hans intresse för sport och ser inga problem med att idrotterna kombineras.
– Alla rapporter säger att det är bra att hålla på med olika idrotter i tidig ålder. Det går såklart inte att ha det såhär för alltid, men så länge Oskar tycker att det är roligt får han fortsätta. Det är helt och hållet hans eget val, säger pappa Jakob Sternby.
Domaren blåser av matchen och Eos-killarna får en peppande klapp av tränaren Mattias Jörntell. Nu väntar två timmars fri aktivitet innan det är dags för nästa match.
Eos tränare Mattias Jörntell pratar med sina spelare inför matchen.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen