Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonbidrag till Sege å-projektet

Sege å-projektet tilldelas över två miljoner kronor i lokalt naturvårdsbidrag (LONA). Pengarna ska gå till våtmarker, fosfordammar och informationsskyltar.

Sege å-projektet har hittills byggt och restaurerat över hundra hektar våtmark. Christel Strömsholm Trulsson är projektledare.Bild: Mats Amnell
Länsstyrelsen delar varje år ut bidrag till kommuner och föreningar inom den lokala naturvårdssatsningen.
Sege å-projektet får i år över två miljoner kronor. Pengarna ska gå till tre olika satsningar inom projektet: 1,3 miljoner till restaurering av äldre våtmarker, 663 000 kronor till fosfordammar och 70 000 kronor till informationsskyltar.
- Sege å-projektet har pågått i snart 20 år och vi har hittills byggt hundra hektar våtmark. Det vi ska titta på nu är framför allt de våtmarker som håller på att växa igen. Dessutom ska vi konstruera en ny typ av fosforvåtmark, säger projektledare Christel Strömsholm Trulsson.
- Våtmarkerna renar miljön från kväve och fosfor, men de är också viktiga för den biologiska mångfalden, fortsätter hon.
Dessutom ska informationsskyltar om våtmarkerna och dess djur- och växtliv upp längs Sege å-stråket och vid Malmö-Burlöv golfklubb.
Grunden i Sege å-projektets verksamhet står medlemskommunerna för, men verksamheten bygger också på bidrag från externa finansiärer.
I projektet samarbetar sju kommuner för att bland annat öka vattenmagasinerings-förmågan i landskapet och öka den allemansrättsliga arealen. Men åtgärderna ska även minska läckaget av närsalterna kväve och fosfor till Öresund.
Närsalterna kommer bland annat från gödningsmedel i jordbruket, från enskilda hushållsavlopp och användning av fossila bränslen. Kväve och fosfor är näringsämnen som i sig inte är farliga. Men när halterna blir för höga rubbas ekosystemen genom igenväxning av vattendrag, övergödning och syrebrist i havet.
Totalt fattade Länsstyrelsen Skåne i år beslut om 8,8 miljoner i LONA-bidrag till 20 olika projekt.
Fakta

Sege å-projektet

Projektet har pågått sedan år 2000 och är ett samarbete mellan Burlöv, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge kommuner. Projektet sträcker sig till 2021, då det kan förlängas eller avslutas.

Gå till toppen