Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rätten ger klartecken för att förvara kärnavfall i Barsebäck – på obestämd tid

Mark- och miljödomstolen ger både grönt ljus för rivningen av Barsebäcksverket – och förvaring av radioaktivt avfall i hamnen på obestämd tid. Något som Kävlinges kommunalråd Pia Almström (M) är starkt kritisk emot.
– Trist att man inte tar ställning till när vi ska bli av med eländet, säger hon.

Barsebäcks reaktorbyggnader ska vara rivna och borta om drygt 10 år. Men inte förrän en bit in på 2040-talet väntas det högaktiva avfallet vara borta från udden.Bild: Hussein El-Alawi
Barsebäcksverkets reaktorer stängdes 1999 respektive 2005, och arbetet med att tömma verket på radioaktivt material pågår redan. Nu har rätten även gett klartecken för nästa deletapp i avvecklingen: att påbörja rivningen av byggnaderna. Eftersom både Barsebäck och Oskarshamn har samma huvudägare – tyska Uniper – ska man på sikt samordna nedmonteringen i de stoppade reaktorerna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen