Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satellitboom gör det trångt i rymden

Rymdbolaget Space X har avfyrat 60 nya satelliter som en del av sitt expanderande kommunikationssystem. Kommersiella bolag räknar med att placera ut hundratals satelliter de kommande åren – och nu varnar forskarna för trångboddhet.

Trångboddheten i jordens omloppsbana har fått astronomer att flagga för ett allt för ljust klimat där mätinstrument störs och blir oanvändbara. Samtidigt ökar risken för kollisioner mellan kommersiella och internationella satelliter.Bild: John Raoux/AP/TT
Moderna satelliter som skickas iväg för att lägga sig i omloppsbana runt jorden är inte bara finansierade av internationella rymdstyrelser, utan i allt högre utsträckning bekostade av kommersiella bolag. Det moderna samhället gör sig allt mer beroende av snabb och effektiv kommunikation, och nya satelliter gör inte bara uppkopplingen snabbare för världens alla internetanvändare, även försvarsindustrin och forskare välkomnar utvecklingen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen