Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skola frias från misstankar om antagning efter begåvning

Bladins International School i Malmö anmäldes för att efterfråga elevers begåvning vid antagning. Men Skolinspektionen finner inget fog för misstankarna.

Det finns ingen fog för anmälan om antagning efter begåvning, anser Skolinspektionen.Bild: Albin Brönmark
Bladins anmäldes i höstas av en rektor på en annan skola för att ha efterfrågat elevers begåvning i samband med att eleverna sökte plats på skolan.
I samband med att en elev ansöker om att få börja på skolan skickas ett frågeformulär till den tidigare skolan. Formuläret innehåller frågor om elevens begåvning, punktlighet, sociala kompetens och om eleven varit våldsam.
Dessa kriterier får inte användas vid antagning, men anmälaren, som är rektor på en annan skola och som har fått blanketten skickad till sig, har uppfattat det som att uppgifterna ska användas som underlag för ett beslut om antagning.
Enligt Bladins International School använder man heller inte blanketten till detta, utan till att på bästa sätt förbereda mottagandet av den nya eleven. Formuläret är frivilligt att fylla i, och många väljer att inte göra det.
Skolinspektionen väljer i sitt beslut att tro på uppgifterna från Bladins. Eftersom det inte finns några exempel på elever som har blivit bortvalda på grund av blanketten, så finns det inget som visar att Bladins skulle bryta mot reglerna, skriver Skolinspektionen som motivering.
Gå till toppen