Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författaren prisas med kulturplaketten i Lomma: ”Hedrande och uppmuntrande”

Med böckerna om det gröna Alnarp och Strandvägen i Lomma prisas nu Eva Wrede med årets kulturplakett av kommunen. ”Det är hedrande och uppmuntrande”, säger författaren och förläggaren.

Eva Wrede på vägen som hon skrivit en bok om.Bild: Peter Sjöberg
Berättelserna från ”Strandvägen i Lomma” och ”Alnarp – den gröna ön” sätter Lomma i ett större sammanhang. Nu prisas författaren bakom böckerna med kommunens kulturplakett.
– Det är hedrande, uppmuntrande och även överraskande. Det ger extra energi till kommande bokprojekt, säger pristagaren Eva Wrede.
Kommunens kulturplakett går till en person som som har gjort särskilda insatser för det kulturella livet i Lomma.
– Jag har inte sett någon motivering, men jag får mycket respons från läsare som hör av sig med fina ord och att jag satt Lomma på kartan.
I hennes första bok ”Strandvägen i Lomma” får man läsa om hur området har förändrats över tid. Från landsväg till affärsstråk och vidare till problematisk genomfartsled vilket följdes av protester från boende.
Dessutom bjuds läsaren på historier om hur det har varit att bo på i Lomma och runt Strandvägen genom åren.
– Det finns ett överraskande stort engagemang från personer som har något att berätta. Det kan vara personer som någon gång bott i Lomma eller har någon annan koppling till vägen. Man märker att en plats kan vara levande trots att man inte själv bor där.
Bokens omslag.Bild: Johanna M Karlsson
I boken ”Alnarp – den gröna ön” bjuds läsaren på en historisk guide och en hel del kulturhistoria från det populära utflyktsmålet.
– I boken om Strandvägen pratade jag med många som aldrig i kommit i kontakt med journalister tidigare medan Alnarp är mer omskrivet, det fanns mer arkiv att ta del av, säger Eva Wrede om skillnaderna att arbeta med de två böckerna.
Efter böckerna har hon även blivit uppmärksammad som författare bakom boken ”Tågsemester” och arbetar nu med uppföljaren ”Tågsemester Norden” som ska inspirera till resmål via tåget i Norden.
Boken kommer bli utgiven i mars via hennes egna förlag.
– Vi har fin natur och kommer göra många stopp i norra Norge och Sverige, säger Eva Wrede.
Att nu bli prisad av Lomma kommuns genom kulturplaketten ger henne ytterligare energi in i kommande bokprojekt, och redan nu avslöjar hon att det finns planer på uppföljaren till ”Strandvägen i Lomma”.
– Arbetsnamnet går under ”Lomma – Järnvägen och villorna” och kommer fokusera på 1900-talets utveckling här, säger hon.
Gå till toppen