Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stark sammanhållning bland domarna: "Vi är som ett lag"

Intresset för att döma Lundaspelen i basket är stort. Kärleken till sporten och den starka gemenskapen domarkollegorna emellan får många att vilja återvända till turneringen i Lund. En av dem är Anja Rubach.

Anja Rubach är en av över 100 domare som arbetar under årets Lundaspelen i basket.Bild: PETTER ARVIDSON
Första gången Anja Rubach kom i kontakt med Lundaspelen var hon 13 år gammal. Hon spelade basket i uppväxtlandet Tyskland och reste till Skåne för att delta i turneringen tillsammans med sina lagkamrater.
– Jag minns att vi tyckte de svenska spelarna var stora och starka. Det var också mycket mer snö på den tiden, säger hon och skrattar vid minnet.
34 år senare sitter hon i Uppåkrahallen i Hjärup under Lundaspelens 42:a arrangemang. Numera är det i rollen som domare hon beger sig till turneringarna. Det här är åttonde året hon arbetar som domare under spelen.
– Jag gillar att döma. Det är spännande och roligt att se glädjen hos spelarna och träffa kollegorna. Vi domare är som ett lag. När jag kommer hit möter jag alltid vänner jag inte sett på länge.
Sedan tolv år tillbaka är Anja Rubach bosatt i Sverige. När hon inte befinner sig på Lundaspelen arbetar hon på Länsstyrelsen i Luleå och dömer basketmatcher i Norrland, med damer i division 1 som högsta klass.
Domarna i Lundaspelen dömer matcher i alla åldersklasser och blir ihopparade med nya kollegor inför varje match.Bild: PETTER ARVIDSON
En av anledningarna till att hon gillar att döma i Lundaspelen är att hon här får möjlighet att träffa spelare i alla åldrar.
– Alla domare dömer matcher i alla åldersklasser och det tycker jag är bra. Det gäller att känna av vilken nivå spelarna är på och anpassa sitt agerande därefter, säger Anja Rubach.
Här om dagen dömde hon två lag i den yngsta åldersklassen.
– Då var det spelare från båda lagen som sköt i sin egen korg. Som domare får jag då inta en lite mer utbildande roll, säger hon och fortsätter:
– Samma eftermiddag dömde jag ett lag i U23-klassen som gjorde sig lustiga över sina motståndare. Då fick jag istället gå till coachen och be honom säga till sina spelare att skärpa sig.
Under Lundaspelen dömer Anja Rubach ett 20-tal matcher varje dag. Hon är en av över 100 domare som möjliggör arrangemanget. Glädjen hon känner för turneringen gör att årets deltagande sannolikt inte blir det sista.
– Så länge kroppen fungerar och jag känner att jag lär mig nya saker kommer jag att fortsätta.
Anja Rubach åker från Luleå i norr till Lund i söder för att döma basket under fem intensiva dagar.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen