Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: En duktig taktiker som blivit spelarnas man

Tyckte spåret var så pass konkret att det var lönt att bekanta sig lite mer med Jon Dahl Tomasson i förväg.
Så jag tog på lördagen hjälp av en dansk journalist på just den tidning som var först med att hävda att dansken var klar som ny tränare för MFF.
Jon Dahl Tomasson och Åge Hareide har samarbetat i fyra år med det danska landslaget.Bild: SCANPIX DENMARK
Tog kontakt med kollegan Christian Winther Johansen på B.T. (bt.dk). Han har inte haft något med avslöjandet att göra, men jobbat mycket kring landslaget och därmed också assisterande förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson.
Han tecknar en del intressanta observationer.
– I perioden som assisterande tränare till Åge Hareide har Jon Dahl inträtt i rollen som en duktig taktiker. Hareide har flera gånger talat varmt om John Dahls egenskaper och bland annat gett honom en stor portion av förtjänsten för att Danmark slog Polen med 4–0 i VM-kvalet. En av de bästa landskamperna i modern tid, berättar Christian Winther Johansen för mig och fortsätter:
– Så det råder inga tvivel om att han är "spelarnas man". Alla redan i starten av Hareide/Jon Dahl-perioden kunde man förnimma att han verkligen var där för spelarna och konstant försökte att snacka upp dem. Tillsammans har de rest runt mycket och besökt de danska spelarna och man sitter kvar med intrycket av att han är duktig på "personalvård".
Ett bra taktiskt kunnande alltså, i övrigt handlar synpunkterna mer om ledarskap än tränarskap. Ser att andra danska journalister ifrågasatt MFF:s val då Jon Dal Tomasson har liten erfarenhet av huvudtränarskap.
Det kan noteras att Jon Dahl Tomasson hade huvudansvaret för landslaget i två av EM-kvalmatcherna i höst, då Åge Hareide rehabiliterade ett skadat knä. Danmark tappade dock oväntat poäng mot Georgien i en av de matcherna. Däremot blev det väntad seger mot Gibraltar.
En del röster säger att Jon Dahl Tomasson har ett stort "ego" och det är väl ytterst få på högsta elitnivå som inte har det. Christian Winther Johansen ger en bild av att anfallaren var tuff redan under tiden som spelare. När Danmark 2008 vände och vann mot Portugal i en galen match (3–2), gick Jon Dahl ut i spetsen för spelarna och såg till att de bojkottade pressen, som man menade hade varit för hård mot laget.
Och han gör en intressant och aningen överraskande reflektion.
– John Dahl verkar alltid mycket leende och behaglig att prata med. Som journalist är min upplevelse dock att han ofta har en agenda på sin dagordning när han möter pressen. Han har några saker han gärna vill ha ut.
Christian Winteher Johansen menar att han till skillnad från Morten Olsen och Åge Hareide gärna använder pressträffar för att få ut budskap, utan att först ha fått frågan.
B.T-kollegan nämner ett exempel när Jon Dahl lyfte frågan om att transferfönstret var alltför långt just vid en av båda landskamperna han var huvudansvarig för.
För mig låter det ju faktiskt som ett direkt arv från norrmannen.
Vår erfarenhet av Åge Hareide under MFF-tiden var ju att han just var en mästare på att trumma ut budskap utan att någon uttryckligen ställt frågan.
Gå till toppen