Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstnären: Sätt statyn i Milano

Svenska fotbollförbundet är starkt kritiskt efter ytterligare en attack mot Zlatanstatyn. Konstnären själv, Peter Linde, vill gärna ha kvar statyn i Malmö, men säger att den kanske skulle klara sig bättre i Italien.

Zlatan Ibrahimovics vandaliserade staty – på väg till Milano? Bilden är ett montage.Bild: Johan Nilsson/Spada/LaPresse via AP/TT
Det är inte första gången statyn föreställande Zlatan Ibrahimovic vandaliseras – och natten till söndag var det dags igen. Statyn sågades av vid ena fotknölen och har sedan vält.
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, tycker att det som hänt är bedrövligt.
– Jag kan förstå att det finns en besvikelse i Malmö men det passerar alla gränser när man vandaliserar statyn på det sätt som skett, säger han till Fotbollskanalen.
Sjöstrand uppger att förbundet, som tog initiativet till statyn, har en dialog med Malmö stad och Peter Linde.
– Så som jag ser det borde man kunna resa en staty över Zlatan var som helst i landet, han är vår störste spelare genom tiderna och har uträttat så mycket, säger han, men vill inte spekulera i huruvida statyn kan stå kvar eller inte.
– Statyn behöver först och främst repareras och sedan är det upp till Malmö stad som äger statyn, säger han.
Skulptören och konstnären Peter Linde säger till Sportbladet att han är chockad och upprörd. Linde uppger att han gärna ser att statyn blir kvar i Malmö, men förstår att det kanske kan bli svårt om det fortsätter så här.
– Jag tycker det är sorgligt att ge efter för de dumma krafterna, allra helst vill jag finna mig i att de tycker att vi inte ska flytta på den, men jag förstår att man kanske måste göra det, säger Linde till tidningen och fortsätter:
– Sätt den i Milano, det är ett bra ställe. Där är de glada för honom, inte så idiotiska som här, säger han.
I Milano fick Milans tränare Stefano Pioli frågor kring Zlatan och statyn på söndagen inför morgondagens möte med Sampdoria.
– Jag pratade med Zlatan för mindre än fem minuter sedan och vi pratade om annat, inget om detta med statyn. För mig verkade han väldigt lugn och opåverkad av det som hänt, säger han till Sportbladet.
På frågan om han var förvånad över det inträffade svarade Pioli:
– I dagens värld finns det tyvärr människor som hatar överallt.
Sedan Zlatanstatyn avtäcktes i oktober förra året har den utsatts för skadegörelse flera gånger. Strax före jul fick statyn näsan avsågad.
Gå till toppen