Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tågluff norr 
om polcirkeln

Från Kiruna susar Arctic Circle Train fram genom fjällandskap på färd mot Narvik. Tågfärden och trakten lockar besökare från hela världen som kommer för att uppleva norrskenet, åka skidor, köra hundspann och övernatta på en frusen bädd av is.

Att köra hundspann genom ett gnistrande vinterlandskap med snöklädda granar är en fin upplevelse.Bild: Michael Törnkvist
En kall februarikväll sätter jag mig på nattåget från Stockholm på väg till Kiruna. Tåget avgår sent på kvällen från huvudstadens puls, och det dröjer inte länge innan rälsen gungar mig till söms mellan vita lakan i en bekväm liggvagn. Temperaturen sjunker ju längre norrut vi färdas, och jag vaknar upp i ett landskap fullt av rimfrost på träden, fjällbjörkar och snöklädda fjäll i bakgrunden. Utanför tågstationen i Kiruna står järnmalmsvagnar parkerade på rad, och härifrån går Arctic Circle Train till Narvik. I Kiruna kliver människor från hela världen på tåget och tågvagnarna fylls med olika språk.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen