Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Zlatan har blivit Malmös Gävlebock”

På söndagsförmiddagen vallfärdade människor till Stadion för att titta på den nedsågade Zlatanstatyn. Vid lunchtid på söndagen forslades statyn bort.
– Zlatan har blivit Malmös Gävlebock, säger Per Olof Krantz.

Malmöbor och turister vallfärdade till Stadiontorget under söndagsförmiddagen för att se den nedsågade Zlatanstatyn.Bild: Dan Ivarsson
Morgonjoggare, cyklister, hundägare, turister. Redan vid niotiden på söndagsmorgonen kommer en strid ström av människor till Stadiontorget för att titta på den nedsågade Zlatanstatyn. De fotograferar, skakar på huvudet och diskuterar med varandra om Zlatan kan stå kvar utanför MFF-borgen.
– Herregud! Har de vält Zlatan? Det är för jävligt! utbrister Bertil Jönsson.
Han brukar jogga förbi Zlatanstatyn varje dag.
– Jag hoppas att de inte ger efter för huliganerna nu. Jag tycker att MFF:s ledning ska ställa sig upp och tydligt säga till sina medlemmar att ta avstånd från det här. Jag hoppas att vi får ha kvar vår fina staty, säger Jönsson.
Per Olof Krantz stannar sin cykel och pekar in genom staketet. På marken ligger en hög med brungula smulor – men det är inte sågspån av brons:
– Det är ändå lite humoristiskt att lägga fågelfrön där så att fåglarna ska skita på statyn, säger han.
Strax innan lunchtid på söndagen var det bara fötterna kvar.Bild: Lars Brundin
Zlatanstatyn har vandaliserats flera gånger sedan Zlatan Ibrahimovic berättade att han har blivit delägare i Malmö FF:s konkurrentklubb Hammarby. Statyn har bränts med bengaler, sågats i fötterna, sprejats med färg och före jul sågades näsan av på statyn. Men den här gången gick sabotörerna ännu längre.
Runt klockan halv två på söndagsmorgonen sågade vandalerna av båda benen på den fyra meter höga bronsstatyn och vräkte omkull Zlatan.
Vid niotiden på söndagsmorgonen ligger skulpturen ner, invirad i en svart duk och lindad med tejp. Världsstjärnans ena arm pekar mot himlen. Den andra handen pekar mot marken, där vandalerna har sprejat budskapet ”TA BORT”. Zlatans mun gapar förvånat, hans haka är täckt av ljusblå färg.
Under natten sveptes Zlatanstatyn in i en svart duk och lindades med tejp.Bild: Dan Ivarsson
Turisterna Rich McAleer och Hailey Glyn-Jones är ute på en joggingrunda för att titta på Malmös största sevärdheter.
– Jag ville se Zlatanstatyn medan den fanns kvar. Jag visste inte att de hade förstört den i natt, säger Rich McAleer.
Han är från Southampton och älskar både Zlatan och fotboll.
– Jag kan förstå hur passionerade fotbollsfans tänker. Det är... intressant vilka metoder de tar till för att visa vad de tycker, säger han.
Många av dem som samlas på Stadiontorget pratar om vad som ska hända med den fallna statyn. Ska Zlatan resa sig igen? Måste han bevakas av polis? Eller ska statyn flyttas?
Flera besökare jämför med julbocken i Gävle, där det pågår en ständig kamp mellan pyromaner och bevakningsföretag.
John Sigvant säger att han har ”mycket blandade känslor” för Zlatanstatyn.
– Vandalisering ska såklart inte tolereras. Samtidigt kommer man inte ifrån att Zlatan har svikit. Så jag tänker att statyn inte kan stå kvar här.
– Ska statyn stå kvar krävs bevakning dygnet runt. Och det finns ju viktigare saker i stan att satsa på, säger Moa Rosén.
John Sigvant tror att kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kommer att förlora politiskt stöd om hon fortsätter att kämpa för att Zlatanstatyn ska stå kvar utanför Stadion.
– Statyn kan säkert stanna i Malmö, men inte på den här platsen. Zlatan betyder fortfarande lika mycket för Rosengård och för Malmö. Men Zlatan betyder ingenting längre för Malmö FF.
Nyfikna människor samlades på måndagsmorgonen för att titta, fotografera och diskutera den nedsågade statyn av Zlatan Ibrahimovic.Bild: Dan Ivarsson
Vid lunchtid på söndagen forslades den skadade statyn bort och endast fötterna blev kvar.Bild: Lars Brundin
Fötterna täcktes snabbt över efter att resten av statyn forslats bort.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen