Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlatanskulpturens skapare: Malmö stad har bara låtit vandalerna hållas

Konstverkets skapare Peter Linde är starkt kritisk till att Malmö stad inte haft högre bevakning kring skulpturen, som nu fällts.
– Man har ju bara låtit vandalerna hållas, säger han.

"Det är svårt att bygga upp och göra något positivt – och väldigt lätt att förstöra", säger konstnären Peter Linde om den upprepade vandaliseringen av skulpturen.Bild: Johan Nilsson/TT
Konstnären Peter Linde, som skapade bronsskulpturen av Zlatan Ibrahimovic på uppdrag av Svenska fotbollsförbundet, har fått se sitt verk vandaliseras gång efter annan. Sedan det blev känt att Ibrahimovic blir delägare i Malmö FF:s konkurrentklubb Hammarby har skulpturen bränts med bengaler, fått näsan avsågad – och senast kapats vid fötterna.
Peter Linde är starkt kritisk till det han ser som en obefintlig bevakning av konstverket.
– Jag kan inte förstå att man inte från Malmö stads sida har sett till att bevaka den bättre. Man har ju bara låtit vandalerna arbeta helt ostört på platsen. Helt obevakat med full insyn bakom staketen, som man lika gärna kunde ha varit utan.
Vad tycker du att man borde tillsatt för åtgärder?
– Dygnetruntbevakning. Jag kan inte förstå att man inte reagerar mot beteendet och bara låter vandalerna hållas. Alla vet ju att det är en inflammerad stämning kring det här.
Han kan inte heller förstå motivet bakom skadegörelsen.
– Skulpturen visar ju en fri människa utan lagtillhörighet, som inte har något med den efterföljande diskussionen att göra. Människorna som gör sådana här saker, vill de att vi allihop ska vara styrda och instängda och låsta? säger Peter Linde, som nu kommer ta ny kontakt med Malmö stad angående ytterligare reparationer av hans verk.
Tycker du som upphovsman att skulpturen ska stå kvar på den här platsen?
– Egentligen tycker jag det, men jag förstår om det blir för dyrt för Malmö stad att laga den en gång i veckan. Det jag inte kan förstå är att man ger efter för det här beteendet – och inte sätter emot. Det här är så moraliskt lågt man kan komma.
Peter Linde säger att det hänt att andra av hans verk vandaliserats tidigare, men ingenstans i närheten av den här omfattningen.
– Det här är ju helt absurt. Det är det värsta jag varit med om, säger han.
– Idag känner jag sorg och är jävligt ledsen. Det är många års arbete, där man har lagt ner hela sin själ i att göra den här skulpturen så bra man någonsin kunde. Och sen går vandalerna bara lätt som en plätt och förstör allting på nolltid.
Malmös kulturkommunalråd Frida Trollmyr skriver i ett sms till Sydsvenskan:
"Vi hade kanske kunnat göra mer för säkerheten men det måste ställas mot hur mycket skattemedel staden ska lägga på detta."
Frida Trollmyr har i tidigare intervjuer varit tydlig i inställningen att hon ser en flytt av skulpturen utanför Malmö som omöjlig. Nu hänvisar hon istället till Malmöinitiativet ”Skicka tillbaka Zlatans staty till Stockholm”, som kommer upp i kommunstyrelsen framåt mars.
"Vi ska låta medborgarinitiativet ha sin demokratiska gång. Det stänger 25/2, och ska därefter beredas för politiskt beslut. Innan dess gör vi inget".
Gå till toppen