Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjärups nya stadsdel kan få skola tidigare än planerat

Hjärup växer så det knakar. Därför kan den nya stadsdelen Västerstad få en skola tidigare än vad som var planen från början.

Såhär såg förslaget till detaljplan ut innan ändringen gjordes.Bild: Staffanstorps kommun
Planerna på den nya stadsdelen, som kommer att ligga väster om stationen i Hjärup, går framåt. Under förra året skickades förslag till detaljplan för den första etappen ut på samråd.
I slutet på förra året beslutade stadsbyggnadsnämnden sedan om en ändring i planen. Redan tidigare har det varit tänkt att det ska byggas en skola i den nya stadsdelen, men att det skulle ske längre fram. Ändringen i detaljplanen innebär att det möjliggörs för en skola redan i etapp 1, och att det blir 60 småhus färre än vad som var planerat från början.
– Det är för att tillgodose invånarantalet i Hjärup. Vi räknar med att trycket kommer att vara så pass stort att vi behöver en skola redan i etapp ett, säger Eric Tabich (M) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Planen är en grundskola med plats för omkring 550 elever – även om Eric Tabich betonar att det än så länge är för tidigt att säga att skolan faktiskt blir av. Vem som i så fall ska bygga den är ännu inte klart.
Med den nya ändringen möjliggör detaljplanen, om den klubbas, för omkring 670 bostäder – 100 småhus och resten lägenheter.
– Vi räknar med att detaljplanen antas senast 2021, säger Eric Tabich.
Gå till toppen