Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Där rest blir fest – Skanörs skola knep förstaplatsen med återvunnen fyrarättersmeny

Sjundeklassarna på Skanörs skola kammade hem förstaplats bland 167 bidrag i tävlingen Resterkocken. Det vinnande receptet: samarbete, kreativitet – och mikrade bananer.

Ludvig Adolphson, Stella Niemi, Oliva Lundgren och Felicia Blomström kockade framför kameran. Övriga klasskamrater hjälpte till med handräckning, disk och filmning.Bild: Privat
Det är andra året på raken som Skanörs skola ställer upp i Resterkocken, som det skånska avfallsbolaget Sysav arrangerar för årskurs 4–9. Tävlingens målsättning är enkel: att sätta fokus på behovet att minska svinnet i ett samhälle där en familj på fyra personer slänger drygt ett kilo mat per dag.
Sist kom eleverna på en hedrande men delad andraplats med flera andra skolor.
– Nu kammade vi hem förstapriset i alla led. Det är for real, säger Anna Karlsson, lärare i hem- och konsumentkunskap.
Fakta

Sjuornas fyrarättersmeny

Råraka: "Skala potatis och riv på ett rivjärn, krama ur vätskan i en handduk och blanda sedan med ägg, salt och peppar. Blanda samman smeten, forma till småplättar och stek i matfett på båda sidor tills det är gyllenbrunt. Vi serverade med lax, crème fraîche och gräslök.

Bananplättar: "Skala och mosa bananen med en gaffel så det blir en slät smet, tillsätt ägg och vaniljsocker. Stek plättarna i matfett på medelvärme. Vi serverade med jordgubbar och hemlagad chokladsås."

Svamptoast: "Stek tre skivor gammalt bröd i matfett och lägg på en tallrik, hacka svampen och stek på hög värme. Tillsätt salt och peppar. Vi serverade svampen på brödet med rödbetsgroddar."

Spenatomelett: "Blanda samman ägg, lite mjölk, salt och peppar. Värm upp stekpannan och häll i smeten. Vi vek omeletten och serverade med bladspenat och keso".

Förra årets tävling lade också grunden för ett samarbete med Ica i Skanör. Varje vecka får skolan en leverans med utgångna varor, som sedan omvandlas till rätter på hemkunskapen. Och just samarbetet med handlaren är något som matkreatören Malin Broman, som utsett vinnaren, har vägt in i sin motivering. "Skanörs skola har inte bara lagat en härlig måltid, de har också involverat butiker och förstått hur man kan förhindra matsvinn redan i butiken", skriver hon.
– Vi är stolta och glada över vinsten. Det är en fjäder i hatten i det långsiktiga och viktiga arbetet med hållbar utveckling, ekonomi, hälsa och miljö som genomsyrar vår undervisning, säger Anna Karlsson.
Årets fyrarättersmeny, som sattes ihop samma vecka som bidragen skulle lämnas in, baserades på återvunna varor från butiken – produkter som annars gått rakt i containern. Just den veckan innehöll leveransen bland annat svamp, spenat, lax, keso och ägg.
– Jag kan inte påverka råvarorna, jag vet ju inte vad handlaren ska kasta. Man får låta kreativiteten och fantasin flöda, säger Anna Karlsson.
Det här året ledde den kreativiteten till en festmåltid på spenatomelett, svamptoast och rårakor med lax. De mjuka efterrättsbananerna fick först frysas och sedan mikras innan de omvandlades till plättar.
Anna Karlsson tycker också att tävlingen ger eleverna en bra lektion i att mat inte behöver kasseras för att den passerat ett visst datum – tvärtom.
– Det handlar om att titta, lukta och känna. Jag visar eleverna vad man ska ta bort och vad man kan äta. Sedan får man gå på magkänslan – och hoppas att det blir bra. Och det blev det faktiskt, säger hon.
Förutom äran består vinsten av 3000 kronor, som de 48 eleverna i årskurs sju nu kan lägga till klasskassan.
Vad ger en sådan här tävling eleverna på längre sikt?
– Idag är konsumenterna de största bovarna i matsvinnet. Skolans roll i det här är att öka elevernas kunskap, samtidigt som vi låter dem vara kreativa i köket, säger Anna Karlsson.
Men hon märker också hur kunskaperna sprider sig som ringar på vattnet.
– Våra elever lär sina föräldrar att inte bara kasta saker, utan att titta och tänka till. Så jag märker att medvetenheten går vidare. Det är nog den allra största bonusen.
Gå till toppen