Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fruktar ensamheten när trygghetsbostäder tas bort

I elva år köade 81-åriga Britt till någon av Lomma kommuns trygghetsbostäder.
Men nu är kön slopad och lägenheterna ska användas på annat sätt.
Britt fruktar den dag när kroppen inte längre orkar. Då kan hon bli fånge tre trappor upp utan hiss.

Britt bor på tredje våningen i ett äldre flerfamiljshus utan hiss i Lomma. Hon är frisk och lever ett bra liv men oroar sig för den dag sämre hälsa kan innebära att hon inte längre kan ta sig ut utan hjälp.Bild: Mats Amnell
2009 reserverade kommunen tio bostadsrättslägenheter vid Havsblick som trygghetsboende. Lägenheterna är anpassade efter äldres behov och har närhet till gemensamhetslokaler, restaurang och vårdpersonal på det intilliggande äldreboendet.
Tanken är också att skapa en social gemenskap där de boende kan umgås, göra saker tillsammans och få en högre livskvalitet.
Läs mer: Trygghetsboendet gav nytt socialt liv
Alla kommuninvånare över 70 år har kunnat ansöka om en trygghetsbostad och kön har varit lång. När den slopades väntade 97 personer i den.
– Jag ställde mig i kö för elva år sedan. I flera år stod jag som nummer fem. Men i juni i år fick jag ett brev om att kön tagits bort, säger Britt som idag bor på tredje våningen i ett flervåningshus utan hiss.
Britt blev både arg och oroad inför framtiden. Än är hon visserligen frisk och har ett aktivt liv med närhet till barn och barnbarn. Men hon vet att god hälsa inte kan tas för given.
– Jag är glad för varje dag jag kan gå och cykla. Men om jag får problem med benen eller hälsan får jag få svårt att klara trapporna. Tanken skrämmer mig mycket och mina barn är också oroliga. Jag är rädd för ensamheten och att bli sittande i lägenheten, säger Britt.
Hon berättar att hon många gånger tänkt på att flytta till ett hus med hiss. Men hon har inte råd.
– Jag har tittat på olika lägenheter. Men de kostar uppåt tre miljoner. När något lämpligt blir ledigt finns det många äldre par som säljer sina hus och kan bjuda över varandra. Jag som ensamstående pensionär kan aldrig betala så mycket, säger Britt.
Lomma kommun äger tio bostadsrätter vid Havsblick som fungerat som trygghetsboende. I framtiden kan de säljas eller göras om till vårdboende.Bild: Mats Amnell
Hon har funderat mycket över varför utbudet av bostäder för äldre är så litet i hennes hemkommun. Nyligen läste hon i Sydsvenskan om en annan kvinna i Lomma i åttioårsåldern som lider av ensamhet sedan hon skadat benen i en olycka och fått svårt att ta sig ut på egen hand.
Läs mer: Ensamheten kom när benen inte längre bar
– Ensamhet är ett stort problem bland äldre som sitter för sig själva i sina lägenheter. Trygghetslägenheter som kan ge gemenskap och trygghet finns i många kommuner. Men Lomma tar bort sina.
– Vi har en växande äldre befolkning. Lomma kommun kan inte vänta. Man måste möta behovet på något sätt, säger Britt.
Det var i juni år som politikerna i Lommas socialnämnden beslöt att trygghetslägenheterna ska avvecklas i takt med att de som bor där flyttar ut.
Vad som ska hända med lägenheterna är ännu inte bestämt. Försäljning är ett alternativ. Ett annat att de blir äldreanpassade bostäder som äldre med vård- och omsorgsbehov kan ansöka om att få bo i, ungefär som man kan beviljas plats i särskilt äldreboende.
– Socialnämndens primära uppdrag är personer med omsorgsbehov därför ser jag inte att vi ska ansvara för den här typen av trygghetsboende.
– Kön har blivit lång och omsättningen har varit liten. Som vi ser det har kommunen genom lägre hyror subventionerat boendet jämfört med andra äldre i området som själva ägt sina lägenheter. Det blir fel, säger Susanne Borgelius (M) som är ordförande i socialnämnden.
För den som inte kan ta sig ut bland människor kan kan det egna hemmet bli till ett fängelse.Bild: Mats Amnell
Hon håller med om att det finns ett behov av trygghetsbostäder och lägenheter som är anpassade efter äldres behov.
– Socialförvaltningen ska under våren utreda hur det kan tillgodoses genom den privata marknaden. Det kan bli privata bolag som bygger och ordnar så att det finns någon form av trygghetsvärdinna.
Susanne Borgelius menar att det finns möjligheter att påverka privata företag att bygga trygghetslägenheter genom att kommunen i sitt planarbete kan ställa upp villkor för vad som får byggas och i viss mån av vem.
– Jag kan inte säga exakt när trygghetslägenheter kommer att byggas. Men jag tror inte det behöver ligga så långt fram i tiden, säger Susanne Borgelius.

Utbud av senior och trygghetslägenheter

SeniorbostäderTrygghetsbostäder
Burlöv1090
Kävlinge590
Lomma 10010*
Lund40025
Malmö1 7000
Staffanstorp10244
Svedala10842
Vellinge0184
Siffrorna är hämtade ur Boverkets bostadsenkät 2018 och bygger på svar från landets kommuner.
Med seniorbostad avses bostäder för personer över 55 år, utformade efter äldres behov av tillgänglighet och trygghet.
Trygghetsbostäder är anpassade efter äldres behov och har närhet till lokaler, personal som kan hjälpa och främja social samvaro och trygghet.
Inget biståndsbeslut av kommunen krävs någondera fallet för att få flytta in.
Gå till toppen