Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö konsthall lyfter fram irakisk kultur

Irakisk kultur, arabiska bokstäver och mormors gamla halsband. På onsdag kväll ställer konstnärerna Azhar Mehdi, Asraa Al Dabbagh och Haydar Alward ut på Malmö konsthall.

Azhar Mehdi tar fram sina tavlor som ska ställas ut på onsdagskvällen.Bild: Peter Frennesson
I september förra året öppnade den uppmärksammade utställning ”The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G)” på Malmö konsthall. Bakom den står konstnären Michael Rakowitz som har återskapat konstföremål från Nationalmuseet i Bagdad. Konstverken är gjorda av matförpackningar.
Utställningen har varit välbesökt och nu har Malmö konsthall bjudit in tre Malmökonstnärer med irakisk bakgrund för att under en kväll ställa ut sin konst för allmänheten.
– Mitt konstprojekt började när jag var föräldraledig. Då hade jag en ambition att rita en tavla om dagen. Så blev det inte men jag kom igång att rita, säger Haydar Alward.
Han var 13 år när han kom till Sverige från Irak. Konsten är en hobby, till vardags jobbar han som arkitekt.
– Jag ställer ut arabisk kalligrafi blandat med skandinavisk minimalism. Det blir ett experiment när jag leker med bokstäverna och orden, säger Haydar Alward.
Haydar Alward beskriver sin konst som arabisk kalligrafi blandat med skandinavisk minimalism.Bild: Peter Frennesson
De arabiska bokstäverna finns även med i Azhar Mehdis konst.
– På en del tavlor har jag budskap eller poesi men på den här är min mormors gamla halsband, säger hon och pekar på en tavla med ett stort guldhalsband.
Totalt ställer hon ut tretton tavlor. Det gör även hennes kusin Asraa Al Dabbagh. De plockar fram tavla efter tavla. Flera av Asraa Al Dabbaghs tavlor föreställer Irakiska platser.
– Det här är en känd plats i Bagdad. Och så här ser landskapet ut i södra Irak, säger hon och pekar på två olika tavlor.
Under tisdagen hänger de tre konstnärerna upp konsten i ett av rummen på Malmö konsthall. Där kan den ses under onsdagskvällen.
– Det är jättekul att vi får göra detta, även om det bara är en kväll, säger Azhar Mehdi.
Hon har flera gånger pratat med Michael Rakowitz, som redan ställer ut i lokalerna.
– När han var här ville han komma i kontakt med irakiska konstföreningar och så fick vi kontakt genom vår förening Konst och kunskap. Det är jättekul att den irakiska kulturen lyfts fram, säger Azhar Mehdi.
– Vi är många i Malmö som har ett irakiskt kulturarv, så jag tror att många kommer besöka oss, säger Haydar Alward.
Utställningen kan ses i C-salen på Malmö konsthall onsdagen den 8 januari klockan 17-21.
Azhar Mehdi och Asraa Al Dabbagh förbereder utställningen på Malmö konsthall.Bild: Peter Frennesson
Läs också Malmö konstmuseum köper in verk från Michael Rakowitz utställning
Gå till toppen