Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nio nya åldringar utsatta för falska poliser – bara under måndagen

Nio kvinnor i åldern 95-100 år har anmält att de kontaktats av falska poliser under måndagen. I två fall lyckades bedragarna med sina bluffar. Nästan alla brott har skett i Slottsstaden och Limhamn.

Polis på plats efter ett av de åldringsbrott som inträffade i västra Malmö under trettondagen.Bild: Foto: Patrick Persson
Den senaste tiden har en våg av åldringsbrott skett i södra Sverige där personer som utger sig för att vara poliser ringer upp äldre kvinnor – för att få göra hembesök.
Under trettondagen skedde nio nya fall i Malmö.
– Man ser ett tydligt mönster. Gärningsmännen utger sig för att vara poliser och kontaktar offren på ett eller annat vis över telefon. De uppger att kvinnorna har förlorat gods och annat som de vill återlämna, säger kommunpolis Tobias Bråhammar i lokalpolisområde norr.
Samtalen har uteslutande skett på sena eftermiddagar och kvällar. Bedragarna har i regel haft någon form av polislogga på sig.
”Blir man kontaktad ska man tänka på att få se tjänstelegitimation. Känner man sig osäker ska man ringa 114 14 och få vidimerat att det är polis på plats och ett ärende kopplat till ens adress”, säger kommunpolis Tobias Bråhammar.Bild: Johan Nilsson/TT
Två av brotten har lett till att offren blivit bestulna på värdesaker.
Vid övriga sju fall har de utsatta kvinnorna anat oråd och inte velat släppa in männen. Vid flera tillfällen ska bedragarna då ha blivit hotfulla.
– Blir man kontaktad ska man tänka på att be att få se tjänstelegitimation. Känner man sig osäker ska man ringa 114 14 och få vidimerat att det verkligen är en polis på plats och finns ett ärende kopplat till ens adress, säger Tobias Bråhammar.
– Skulle gärningsmannen tränga sig in bör man försöka ringa 112 så fort som möjligt.
Polisen befarar att ännu fler utsatts under helgen, utan att ha anmält. Många känner skam. Därför uppmanar man Malmöborna att prata med sina anhöriga och varna dem för bedragarna. Samt uppmana dem att anmäla om de blivit kontaktade av misstänkt falska poliser.
– Det här är människor som arbetar professionellt med att luras. Det är deras jobb, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.
– Från polisens sida ska vi försöka rikta resurser på detta. Vi jobbar underrättelsestyrt och försöker kraftsamla både synligt och att försöka fånga de här personerna på plats, säger Tobias Bråhammar.
I nuläget är polisen osäkra på om det är samma liga som härjar i Malmö som i övriga landet.
– Det kan finnas olika grupperingar på var sitt håll. Vi vet inte om de har samröre, säger Tobias Bråhammar.
Ett av de nio anmälda fallen under trettondagen inträffade på Augustenborg, utanför kartan.
Gå till toppen