Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag försöker lyfta alla omkring mig”

Häromåret gjorde han succé med sin låt ”Helt seriöst”. Men att stå i rampljuset har inte alltid varit självklart för Kaliffa Karlsson. Länge kämpade han med dåligt självförtroende.

Hip-hopmusikern Kaliffa Karlsson laddar om för nya utmaningar.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det är en av de gråaste och blötaste dagarna. Ingen humörhöjare. Men sådant verkar inte bita på Kaliffa Karlsson. Hans musik är glad, han själv är glad och under vårt samtal skrattar han ofta gott.
– Det är klart att man har sina dagar, men jag vill förmedla det som man blir glad av. Jag försöker lyfta alla omkring mig. Och det är fantastiskt när någon kommer fram och säger ”det var en låt av dig som förde oss samman”. Så är det med reggae, det är lovers rock, ha ha.
Han föredrar ändå sol och värme om han får välja. Och det får han snart. Sedan en tid håller Kaliffa på att bygga en musikstudio och ett fritidshus i Gambia nära byn där hans mamma Isatou bor.
Där vill han tillbringa några vintermånader om året med att både fylla på med solenergi och jobba i studion. Han har redan hunnit spela in en ny låtvideo i Gambia som kommer att släppas i år.
– Sedan kommer flera låtar efter hand. Hela albumet släpps till sommaren. Det är fortfarande samma stil, positiva grejer.
TT:s fotograf har just tagit några bilder på Kaliffa i Högdalen i Stockholms södra del där han bor med familjen. Att bli fotograferad och stå i centrum är helt okej numera, men så har det inte alltid varit.
– Jag har alltid gillat musik och dans men som barn hade jag inte så bra självförtroende. Jag var blyg och vågade inte höras så mycket. Men med åren har det blivit bättre.
Skolan var inte riktigt Kaliffas grej.
– Jag var rätt sprallig. Hade koncentrationssvårigheter. Så jag sattes på internathem för stökiga ungdomar och där gick jag från sexan till nian. Det var skittråkigt, man fick bara komma hem var fjärde helg. Men nu fattar jag att det var nyttigt, jag vet inte var jag hade varit i dag annars.
Det var framför allt musikens förtjänst att Kaliffa vågade tro mera på sig själv. Det började i fjärde klass när han och ett par kompisar bildade ett band. De vann en talangjakt där de mimade och dansade till låtar av bland andra Roxette och MC Hammer.
Kaliffa började skriva raptexter men var inte bekväm med att vara huvudperson på scen. I stället hoppade han in som refrängsångare till andra rappare. Han nöjde sig länge med det tills han en dag vågade göra en hel låt alldeles själv.
– Sedan kom jag i kontakt med andra band och artister som Hoffmaestro som jag spelat med i drygt tio år nu. Det är lite röjigare och rockigare stuk där.
För några år sedan kände Kaliffa Karlsson att han ville prova att också stå på egna ben. Det var där någonstans han hittade sin personliga nisch som artist.
Hur vill du beskriva din musikstil?
– Ja… musik som får en att vilja röra på sig. Lite positivt, inget mörkt om att skjuta folk på gatan. Feelgood, reggae, afrobeat, lite pop. Inte så streetkreddigt. Det är svårt att förklara.
2017 kom låten ”Helt seriöst”. Den toppade snart listorna och utsågs bland annat till årets låt på P3 Guldgalan och gav Kaliffa en Grammisnominering. Men det var nära att den aldrig kom ut över huvud taget. Kaliffa var inte säker på att den höll. Var den kanske lite töntig? Men han övertalades att släppa den.
– Sedan small det bara till. Det är roligt, för den har nått ut till både gammal och ung. Den handlar om att vara sig själv, det behövs inget ”photoshop och blingbling”.
Nu vid 40 känner Kaliffa att han behöver vara noga med att ta hand om sig själv. Härom året gjorde han en hälsokontroll och då upptäcktes att han har diabetes typ 2. Numera måste han hålla sig i form och tänka mera på vad han äter.
– Det är ärftligt, farsan hade det och morsan har det. Jag brukade laga mycket kött, nu är det vegetariskt som gäller. Och skaldjur och fisk. Så det är det jag håller på att kämpa med nu. Alltid är det något, skrattar han. TT

Kaliffa Karlsson

Aktuell: Fyllde 40 år den 20 december 2019.
Gör: Musiker, sångare i bandet Hoffmaestro.
Bor: Högdalen i södra Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Mest känd för: Låten ”Helt seriöst” som kom 2017.
Skulle aldrig lyssna på: "Dödsmetall."
Gillar att göra: "Laga mat. Mest vegetariskt numera."
Gå till toppen