Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spikat brexit-ja i brittisk medieskugga

Det brittiska underhuset har röstat färdigt om det brexitavtal som premiärministern Boris Johnson förhandlat fram med EU. Nu går processen vidare.Bild: Hous of Commons/AP/TT
Efter tre och ett halvt år av omförhandlingar, debatter och nyval har det brittiska underhuset antagit utträdesavtalet som Storbritannien förhandlat fram med EU.
Underhuset tog det avgörande klivet innan julledigheten och detta formella avgörande innebär att lagstiftningsluntan kan skickas vidare till lorderna i överhuset – och att hela brexitprocessen är på väg mot ett utträde den sista januari.
Beslutet föregicks av två dagars debatt där oppositionen gjorde några försök att få till stånd mindre ändringar, men detta gick i stöpet då det inte fanns tillräckligt många ledamöter på plats.
Efter år av parlamentariska och byråkratiska vändningar får faktumet att brexit är avklarat i underhuset relativt lite uppmärksamhet i brittiska medier. Där utkonkurreras skeendet av nyheten om att prins Harry och hans hustru Meghan tar ett steg tillbaka.
I nästa steg ska överhuset lämna synpunkter på brexitlagstiftningen, varpå det kan lämnas över till drottningen för en sista signatur. Efter det följer en elva månader lång övergångsperiod under vilken den brittiska regeringen och EU ska enas om den framtida relationen.
Gå till toppen