Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ett år har gått. Gott, gottigottgott.

Ett år har gått. Hur gammalt blir januariavtalet?Bild: Hussein El-Alawi
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Januariavtalet fyller på lördagen ett år. Syftet med avtalet är gott och innehållet både ambitiöst och fyllt av liberal reformpolitik. Men frågan är om det blir så värst många fler ljus i tårtan. Starka politiska krafter ligger i bakhåll för att blåsa ut avtalets flämtande låga.
Avtalet har många namn. Januariavtalet, fyrpartiuppgörelsen, januariöverenskommelsen (jöken), 73-punktsprogrammet. Fast ursprungligen hade dokumentet det otympliga namnet Utkast till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.
Ett år har gått. Men inte utan intermezzon. Om syftet var att äntligen ge Sverige en regering efter en synnerligen svår regeringsbildningsprocess efter valet 2018 och hålla ytterkantspartierna V och SD borta från inflytande, så har det bara delvis lyckats.
Hetast var höstens turer kring Arbetsförmedlingen. Vänsterpartiet gick till storms mot punkt 18 i avtalet, Arbetsförmedlingen reformeras i grunden, och hotade med en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Tre oppositionspartier – M, KD och SD, som alla sniffat upp ett spår mot regeringskris – hoppade på vagnen. Det slutade med att regeringen och stödpartierna backade; de sköt upp Arbetsförmedlingens reform ett år, till 2022, och tog tillbaka att jobbmatchandet i framtiden måste baseras på lov, lagen om valfrihetssystem. Det var en klok reträtt.
Fler bekymmer lär uppstå i takt med att skarpa förslag ska formuleras. Några exempel.
Punkt 4, En omfattande skattereform genomförs. Tanken är utmärkt, reformen ska sänka skatten på jobb och företagande, öka sysselsättningen och dessutom utjämna dagens växande ekonomiska klyftor. En jätteuppgift. Finansminister Magdalena Andersson (S) har redan sagt att skattereformen knappast hinner bli verklighet före valet 2022.
Punkt 9, Den enskildas valfrihet är en central del av den svenska välfärdsmodellen, om att hålla öppet för vinster i välfärden, har vållat upprörd debatt mellan Centerledaren Annie Lööf och utbildningsminister Anna Ekström (S). Den senare har vänt sig mot det som kan uppfattas som en marknadsstyrning av skolan, medan Lööf kritiserat det som hon kallat hetsjakten på friskolor.
Punkt 28, Bygg ut infrastrukturen – bind ihop Sverige med tåg som går i tid, möter problem redan innan stambanorna för höghastighetståg har börjat byggas. M, SD och KD är numera emot hela järnvägsprojektet, L svajar. Inte ens den breda diskussionen om finansieringen vill komma igång.
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni var i en SVT-intervju i december övertygad om att januariavtalet kommer att möta hårt motstånd fler gånger. Hon har med största sannolikhet rätt. Betänk vilka konvulsioner som redan omgett punkt 20, Arbetsrätten moderniseras, och punkt 44, Reformera hyresmodellen.
Dessutom lär M, KD och SD ta varje chans att sätta käppar i januarihjulet. Så klart. De är oppositionspartier. Dessutom visar en färsk Novus-undersökning, genomförd för SVT i mitten av december, att den politik som regeringen för utifrån januariavtalet har ett svagt stöd bland väljarna. Sex av tio väljare anser att politiken är ganska eller mycket dålig. Inte mer än 23 procent av regeringspartiernas egna sympatisörer finner den bra.
Nu gäller det för S, MP, C och L att hålla ihop, försvara avtalet, kämpa på med opinionsarbetet och samlandet av riksdagsstöd. Samtidigt måste de fyra samarbetspartierna vara beredda att lyssna och kompromissa. Det är januariavtalet värt, det innehåller massor av goda förslag för klimatet, välståndet och välfärden. Och inte minst, minns hur situationen såg ut för ett år sedan, den 11 januari 2019 – och fortfarande ser ut:
Alternativen är sämre.
Gå till toppen