Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höllvikenbon stoppade inbrottet hos grannen: Tjuvarna ska veta att folk har koll

Förra året låg antalet anmälda inbrott i Vellinge kvar på samma nivå som tidigare. Och trots att kurvan alltid klättrar under de mörka månaderna ser polisen en effektiv motkur: grannsamverkan.
– Tjuvarna ska veta att folk har koll, säger en Höllvikenbo som stoppade ett inbrott på sin gata tidigare i veckan.

Under tisdagen anmäldes flera inbrott i Vellinge kommun. Strax innan 17 larmades polisen till Poppelvägen i Falsterbo, där tjuvar tagit sig in genom en altandörr. Vid tillfället var det oklart vad som stulits. En timme senare var det dags igen. Den här gången fick patrullen åka till Västra Lärkvägen i Höllviken, där flera gärningspersoner ska ha tagit sig in i bostaden genom att krossa en ruta. Även här är det oklart exakt vilket stöldgods förövarna kom över.
Kommunpolis Jörgen Sjåstad menar att inbrottskurvan alltid klättrar under årets mörka månader, men att det normalt inte är julhelgerna som är tjuvarnas högsäsong.
– Det är större risk höst och vår, när folk tillbringar mer tid på jobbet och mindre tid utomhus, samtidigt som många sommarhus står tomma. Mörkret ger tjuvarna skydd, säger han.
Trots att Höllviken fortfarande är den ort i kommunen där flest inbrott anmäls, har antalet minskat rejält över tid. 2013 anmäldes 99 inbrott – förra året låg motsvarande siffra på 32 anmälningar.
– Generellt kan man faktiskt säga att det ökade lite i alla kommundelar förra året, utom i Höllviken, säger Jörgen Sjåstad.
Han menar att det rent generellt är svårt för polisen att komma åt gärningsmännen, om det inte finns övervakningsfilm eller konkreta spår. Ofta hinner ligorna lämna kommunen innan polisen kommer till platsen.
– Men ibland räcker det med att vi hittar rätt person. I september hade vi tio inbrott på raken i Vellinge, sedan räckte det med ett gripande och där slutade det.
Han säger också att invånarna själva kan göra mycket för att stoppa inbrotten – genom grannsamverkan.
Och ett tydligt exempel på att det fungerar är en annan händelse i Höllviken under tisdagseftermiddagen. I det fallet tog en uppmärksam boende på Badvägen tjuvarna på bar gärning när de höll på att bryta sig in genom grannens altandörr.
– Jag var ute på tomten och hörde ljud. Först lät det som om någon bröt stenar, sedan hörde jag åverkan på glas. Så jag gick dit och såg två mörkklädda män på baksidan av huset, säger Höllvikenbon.
– När jag frågade om jag kunde hjälpa dem försvann de snabbt som blixten.
Grannen menar också att det här är en typ av brottslighet som är lättare att komma åt om alla i ett bostadsområde är lite extra vaksamma.
– Om inte jag hade sett de här personerna, så hade de tagit sig in i huset. Och även om jag hade larmat polisen så hade tjuvarna både hunnit bryta sig in och dra därifrån innan patrullen kom, säger grannen.
Gå till toppen