Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hultqvist: Svenska soldater kvar i Irak

Svenska soldater blir kvar i Irak, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter ett möte i riksdagens utrikesutskott. – Regeringens huvudlinje är att förbandet fortsättningsvis ska vara kvar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter mötet med utrikesutskottet där man bland annat pratade om de svenska trupperna i Irak.Bild: Claudio Bresciani/TT
Sverige väntar enligt försvarsministern på besked från den irakiska regeringen om de fortsatt har en inbjudan om att få stanna i landet.
– Vi har inte fått besked eftersom den irakiska regeringen inte tagit ställning i frågan, säger Hultqvist.
Den svenska regeringens bild är att det behövs resurser inom koalitionen mot terrorrörelsen IS, och då även svenska soldater.
– Vi utgår från att det skulle vara det bästa men vi har såklart en planering för hur det skulle gå till om vi skulle dra ur våra trupper, säger Hultqvist.
Den svenska insatsen består av cirka 70 personer vars uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot IS. De är posterade på basen Taji, knappt tre mil norr om Bagdad.
Efter den amerikanska drönarattacken som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani har bland andra Tyskland flyttat trupper från Taji. Danmark flyttade också cirka 100 personal efter attacken mot Ayn al-Assad-basen.
Med anledning av spänningarna mellan USA och Iran avbröts den svenska verksamheten på plats tillfälligt, och den planerade rotationen av svensk personal genomförs inte tills vidare. Rotationen var planerad från den 2 januari.
– Det är säkerhetsläget som avgör, säger Hultqvist utan att kunna precisera när rotationen blir av.
Utrikesminister Ann Linde (S) lämnade mötet utan att ge några kommentarer.
Basen där svenskarna är stationerade attackerades också under onsdagsmorgonen av vad svenska ministrar beskrivit som ”andra grupper” än det iranska revolutionsgardet. Personalen vidtog åtgärder enligt skyddsrutin, ingen skadades och alla mår bra, har Försvarsmakten meddelat.
Fakta

Sveriges insats i Irak

Det svenska militära bidraget i Irak uppgår till omkring 70 personer, som har i uppdrag att utbilda det irakiska försvaret i syfte att bidra till dess kamp mot den terrorstämplade extremistgruppen IS.

Den multinationella insatsen genomförs i Irak och Syrien och leds av USA. Alliansens militära plan för Irak syftar inledningsvis till att hindra IS framryckningar genom att bland annat utbilda de irakiska försvarsstyrkorna för att sedan besegra IS.

Det svenska bidraget verkar i huvudsak i norra Irak.

I maj 2019 beslutade Försvarsmakten att tillfälligt avbryta utbildningen i Irak. Detta på grund av det spända säkerhetsläget mellan USA och Iran. Samma beslut togs i januari 2020.

Källa: Försvarsmakten

Gå till toppen