Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Mandomsprovets” skapare död

Dustin Hoffman och Anne Bancroft i "Mandomsprovet", filmen som Buck Henry var med och skrev manus till.Bild: UPI
Skådespelaren, manusförfattaren och regissören Buck Henry är död. Multitalangen, som var medskapare till succéer som Mel Brooks-serien ”Smart” och filmklassikern ”Mandomsprovet”, blev 89 år.
Enligt Deadline , som först rapporterade om dödsfallet, avled den amerikanske skådespelaren i sviterna av en hjärtattack på ett sjukhus i Los Angeles.
Buck Henry var son till stumfilmsstjärnan Ruth Taylor och inledde sin egen karriär i början av 1960-talet i tv-shower som ”The new Steve Allen show”. Tillsammans med Mel Brooks skapade han spionthrillerparodin ”Smart” och skrev också flera av avsnitten i serien. Som manusförfattare är han annars mest känd för ”Mandomsprovet” som han skrev tillsammans med Calder Willingham. Manuset blev nominerat till en Oscar 1968 – och elva år senare nominerades han på nytt till det prestigefyllda priset, den här gången som regissör för filmen ”Himlen kan vänta” tillsammans med Warren Beatty.
Många minns honom också som flitig gäst och värd i humorprogrammet ”Saturday night live”, samt för uppskattade birollsinsatser i tv-serier som ”30 rock”.
Gå till toppen