Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Turister fastnade på isländsk glaciär

39 turister fastnade i en snöstorm på den isländska glaciären Langjökull och räddades i en stor insats. Här syns en väg till glaciären i betydligt mildare väder. Arkivbild från 2014.Bild: Pontus Lundahl/TT
En grupp turister på snöskoterfärd fastnade i en svår snöstorm på den isländska glaciären Langjökull i måndags. Polis utreder nu om researrangören gjort sig skyldig till brott, rapporterar tidningen Morgunbladid.
Gruppen bestod av 39 personer och bland dem fanns britter, brasilianer och några barn.
Isländska myndigheter hade utfärdat en vädervarning för hela ön tidigare på måndagen och avrått från resor till det isländska höglandet. En stor räddningsinsats tog vid, med runt 300 personer och 57 fordon i kyla och dålig sikt.
Turisterna hade tagit tillflykt i två större fordon och var nedkylda och blöta när de hittades. De pysslades om och fick krisstöd vid en Röda Korset-anläggning.
Polisen ska utreda hur stort lidande turisterna utsattes för och vilken information de hade fått av researrangören innan avfärd.
En brittisk turist säger till tidningens engelskspråkiga sajt Iceland Monitor att de nog inte hade varit vid liv om det inte vore för den stora räddningsinsatsen.
Gå till toppen