Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdchefer uppmanas varna äldre för bedragarna på Söderslätt

Mannen påstod att hon hade en obetald faktura. Men 102-åringen lät sig inte luras och avslutade samtalet. Efter tisdagens bedrägerivåg på Söderslätt uppmanas vårdchefer att varna de äldre för att lämna ut personuppgifter.

Totalt drabbades tio äldre kvinnor på Söderslätt av bedragare på tisdagen.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Den senaste tiden har det skett en våg av bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre i Skåne. I många fall genom att förövaren har utgett sig för att vara polis och till exempel försökt förmå äldre att lämna ut sina kreditkort.
Sydsvenskan har tidigare berättat att åtta kvinnor på Söderslätt drabbades inom loppet av några timmar på tisdagen. Nu har det dykt upp två anmälningar om ytterligare händelser samma datum.
I flera fall riktade förövarna in sig på äldreboenden och seniorkvarter.
Dels blev en mer än 100 år gammal kvinna på ett boende i Vellinge kommun uppringd av en man som utgav sig för att vara från sjukhuset i Trelleborg. Han ska ha sagt att hon hade en faktura på 1000 kronor. Längre än så hann han inte, eftersom kvinnan fattade misstankar och lade på luren.
Dels blev en kvinna i 95-årsåldern på ett äldreboende i Svedala uppringd av en person, som övertalade henne att lämna ut sina personuppgifter. En kontroll med hennes bank visade sedan att förövaren, som utgett sig för att vara polis, inte kommit över några pengar.
Två kvinnor som är bosatta i ett kvarter med seniorbostäder i Svedala blev utsatta för liknande bedrägeriförsök samma kväll.
Maria Danielsson, områdeschef inom äldreomsorgen i Svedala, berättar att hon har kontaktat alla chefer inom vård och omsorg om händelsen.
– Där betonar vi vikten av att prata med de äldre om att inte lämna ut sina uppgifter.
Enhetschefen för det boende i Svedala där en kvinna 95-årsåldern blev utsatt säger att de har pratat med de äldre som kan ta till sig informationen.
– Även om detta är fruktansvärt, så försöker vi att inte göra en så stor sak av det, eftersom de äldre blir oroliga. För dem som har till exempel kognitiv svikt eller psykiska sjukdomar blir detta väldigt stort och oroande.
Hur mår den drabbade kvinnan?
– Nu mår hon bra efter omständigheterna. När telefonen ringer idag så larmar hon så att personalen kan svara i hennes telefon.
Sydsvenskan har under onsdagseftermiddagen försökt få svar på hur Vellinge kommun agerar efter händelserna. Vård- och omsorgschefen Johan Greco har dock inte återkommit med svar.
Polisen har i nuläget ingen misstänkt för händelserna.
– Inte i nuläget. Men vi gör mer i de här ärendena än vad som syns utåt, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Gå till toppen