Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Ewa-Gun Westfords goda råd.

Alla med polisemblem är inte poliser.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Larmen kommer från alla möjliga håll: Höganäs, Svedala, Falsterbo, Åstorp, Klågerup …
Vågen i södra Sverige bara fortsätter med falska poliser som försöker lura av äldre deras smycken, kontanter eller bankkort med kod.
På torsdagen tog en trygg polisröst till orda i P1-morgon. Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisregion Syd, sade att enbart under onsdagen inkom tolv nya anmälningar om bedrägeriförsök. Hon talade om 94 fall bara sedan mitten av december.
Ligorna – eller ”konstellationerna” som Westford uttryckte det – har fått se tiden springa ifrån gamla ”hederliga bankrån” eftersom kontanthanteringen har utvecklats. Numera riktar tjuvarna intresset åt ett annat håll.
Ewa-Gun Westford sade att hon blir ”förtvivlad och rasande”. Det är lätt att instämma. Bedragarna ger sig på samhällets allra svagaste. Gamla, ofta kvinnor, som fyllt 90 eller 100 blir måltavlor i denna cyniska verksamhet.
Bedragarna ringer och påstår med myndig röst att de är från polisen. De säger att den uppringda gamlingen utsatts, eller kommer att utsättas, för ett brott. Eller att hemtjänsten inte är att lita på. Eller att en släkting ligger på sjukhus och behöver pengar till en operation. Sedan ringer tjuven, kanske i poliskläder, på hemma hos den äldre och vill komma in.
”Släpp aldrig in någon över tröskeln, om du inte vem det är”, säger Ewa-Gun Westford och tipsar vidare om att motringa polisen, ringa upp en släkting eller helt enkelt slänga på luren.
Minns att Malmö häromåret pekades ut som ett centrum för svenska bank-id-bedrägerier.
Två tankar gör sig påminda. Att det bedragarna nu gör är lågt, så otroligt lågt. Och att det bedragarna gör samtidigt, i all sin hänsynslöshet, är så listigt och förslaget.
Det vill nog till att Ewa-Gun Westfords kolleger i kåren visar prov på motsvarande list och påhittighet.
Gå till toppen