Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Den som får vård i Region Skåne får ett fantastiskt omhändertagande. Men många får vänta för länge.”

Skulle det rent av kunna vara så att den förändringskraft som vi vet att personalen har inte kommer till sin rätt, att det handlar om revirpinkande och felaktigt fokus? Det skriver företrädare för Alliansen i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med de mångmiljardinvesteringar i nya sjukhusbyggnader i Malmö, Helsingborg och Lund som Region Skåne är mitt uppe i krävs ordning och reda i finanserna, skriver artikelförfattarna.

Bild: Björn Lilja

Annons

Efter ett år på ordförandeposterna i Region Skåne ser Alliansen många goda resultat, och är redo att arbeta för fler. Det är nödvändigt.

Region Skånes ekonomi ser klart bättre ut nu än när vi tog över makten. För första gången sedan 2014 verkar regionen klara av att hålla sin budget.

Ändå är ekonomin alltjämt ett orosmoment. Konjunkturbedömare varnar för en avmattning, vilket riskerar att minska de resurser som kan avsättas till välfärden.

Med de mångmiljardinvesteringar i nya sjukhusbyggnader i Malmö, Helsingborg och Lund som Region Skåne är mitt uppe i krävs ordning och reda i finanserna. Därför har vi ersatt de rödgrönas något lättvindiga inställning till vad skatteintäkter kan ge, med en seriös genomlysning av hälso- och sjukvården.

Annons

Trots ständiga tillskott till vården – 3,3 miljarder kronor mer år 2020 jämfört med 2018 – är det som om pengarna aldrig räcker till.Kraven på större resurser tycks öka hela tiden mer än antalet patienter.

Annons

Kan det verkligen vara rätt? Eller finns det saker som kan göras annorlunda, sådant som görs på ett visst sätt bara för att det alltid har gjorts så? Skulle det rent av kunna vara så att den förändringskraft som vi vet att personalen har inte kommer till sin rätt, att det handlar om revirpinkande och felaktigt fokus?

Den som får vård i Region Skåne får ett fantastiskt omhändertagande. Vården är i världsklass. Men alldeles för många får vänta alldeles för länge. Om man lägger ihop alla olika köer – de till besök med de till operation eller annan åtgärd – står idag cirka 75 000 människor i kö. Av dessa har nästan 1 000 köat under längre tid än ett år.

Tre av tio patienter får inte vård inom vårdgarantins 90 dagar.

Att korta köer måste vara vårdens självklara fokus. Vi är övertygade om att vi kan göra det med de resurser som finns tillhands, 2020 får skånsk sjukvård 37,1 miljarder kronor.

Trots att andelen hyrpersonal ökade och servicevärdar infördes, utvecklades vården i fel riktning 2015–2018:

• Läkarna blev 4 procent fler varje år, men deras produktivitet minskade med 5 procent per år.

• Sjuksköterskorna, som också blev fler varje år (2 procent), minskade sin produktivitet med 2 procent per år.

Många positiva saker hände 2019:

• Sveriges första strokeambulans rullar nu i Hässleholm och via högupplösta videokameror kan en neurolog bedöma patienterna redan under färden mot sjukhuset.

Annons

• I november inleddes ett försök med en psykiatriambulans.

Annons

• Ett projekt med naloxon, en sprej som drogberoende personer får i samband med överdoser, kan ha räddat ett hundratal liv.

• Region Skåne är bäst i Sverige på screening för livmoderhalscancer, något som särskilt har uppmärksammats av Nationella kvalitetsregistret.

• Som första sjukhus i Europa har Skånes universitetssjukhus börjat använda en ny magnetkamera och undersökningsteknik för att diagnostisera oklar bröstsmärta, en åkomma som oftast drabbar kvinnor.

• Primärvårdens digitalisering fortsätter.

Region Skånes åtta sjukhusstyrelser har nu varit i gång ett år. De arbetar utifrån en tydligare styrning och innebär att politikerna finns där patienterna och personalen är. Att det är en bättre modell för den skånska vården än den som fanns tidigare märks redan. I Ängelholm har sjukskrivningarna drastiskt sjunkit. I Kristianstad har nya arbetsmetoder lett till de kortaste köerna till operation eller annan åtgärd sedan 2015.

Region Skåne har börjat fungera som en organisation när det gäller vården. Sjukhusen arbetar tillsammans för patienternas bästa, till exempel inrättas gemensamma kölistor.

Men vi är inte nöjda. Personalen ska få möjlighet att ta ännu större ansvar. Skicklighet ska belönas. Alla medarbetares insatser ska tas tillvara. Satsningen på primärvården fortsätter. Under mandatperioden tillförs 1 miljard kronor utöver ordinarie uppräkning. De mindre sjukhusen ska profileras tydligare. Operationer ska genomföras även på fredagseftermiddagar. Digitaliseringen ska intensifieras.

Region Skåne måste klara av både dagens och morgondagens krav. Grunden för att kunna göra det är en stabil ekonomi.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande

Gilbert Tribo (L), gruppledare i Region Skåne

Annette Linander (C), gruppledare i Region Skåne

Per Einarsson (KD), gruppledare i Region Skåne

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy