Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: En olycka behöver inte mörkläggas.

Utrikeminister Ann Linde (S) kräver full insyn i utredningen om det kraschade planet.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Alltmer tyder på att det ukrainska passagerarplan som kraschade strax efter start från Imam Khomeini-flygplatsen i Teheran på onsdagsmorgonen träffades av en iransk luftvärnsrobot.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppgav på torsdagen att underrättelseuppgifter från såväl kanadensiska som andra källor, pekar i den riktningen. Ett uttalande han knappast skulle göra utan att ha täckning för det. Samtliga 176 ombord på planet omkom, 63 av dem var kanadensiska medborgare och ytterligare ett antal boende i landet. Även ett tiotal svenskar fanns ombord.
Tidskriften Newsweek hävdade – också på torsdagen – med hänvisning till källor i försvarshögkvarteret Pentagon samt amerikansk och irakisk underrättelsetjänst, att iranska luftvärnsrobotar träffat planet. Nyhetsbyrån Reuters uppgav, med hänvisning till tre officiella men anonyma amerikanska källor, att spaningssatelliter registrerat två robotar på väg mot planet strax efter att det lyft från marken, och därefter en explosion. New York Times publicerade en mobilfilm som sägs visa hur en iransk luftvärnsrobot träffar planet.
Iran hävdar, inte oväntat, något helt annat.
"En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot", förklarade chefen för Irans trafikflyg, Ali Abedzadeh.
Att något med säkerhet kan sägas på detta stadium, innan en haveriutredning kommit i gång och innan planets svarta lådor ens öppnats, faller på sin egen orimlighet. Uttalandet framstår som än märkligare när Iran samtidigt hävdar att det kommer att ta ett, kanske upp till två år, att slutföra granskningen.
Det är också oklart om Iran kommer att tillåta experter från andra länder att delta fullt ut i utredningen. Den svenska utrikesministern Ann Linde (S) säger att Sverige "kräver full insyn". Liknande krav framförs även av regeringsföreträdare från andra länder. Men om planet sköts ner av iranskt luftvärn, vilket mycket tyder på i nuläget, lär det bli si och så med den insynen.
Att Iran medvetet skulle ha skjutit ned planet finns det än så länge inget som tyder på. Inte för att regimen i Teheran skulle ha några samvetsbetänkligheter, men för att det i nuläget är svårt att se vad Teheran skulle vinna på ett sådant illdåd.
Och om avsikten varit att få planet att krascha hade Iran sannolikt låtit någon av alla de terrorgrupper landet finansierar sköta det blodiga hantverket. Att arbeta genom ombud är regimens föredragna metod.
Iran har goda möjligheter att styra och kontrollera utredningen. Möjligheter som regimen kommer att använda sig av om den finner det nödvändigt. Ali Abedzadehs uttalande ger en fingervisning om vad som kan förväntas.
Varje försök till mörkläggning blir förstås också ännu en bekräftelse av vad många tidigt befarade: detta var ingen olycka.
Gå till toppen